U Biskupskom domu u Požegi, 17. siječnja 2020. biskup Antun Škvorčević primio je glavnog tajnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Roberta Vidovića.

Glavni tajnik upoznao je biskupa Antuna s trenutačnim stanjem funkcioniranja Vlade Bosne i Hercegovine te s problemima koji prate nastojanja Hrvata kao trećeg konstitutivnog naroda navedene države. Izrazio je nadu da će se zaustaviti iseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine te da će se pronaći politička rješenja za poboljšanja njihova statusa, napose u biranju vlastitih predstavnika u državna tijela.

DSC04247.jpg

Biskup je kazao kako su Hrvati doseljeni iz Bosne i Hercegovine na područje Požeške biskupije u ranije doba, a napose u vrijeme Domovinskog rata most koji povezuje pripadnike jednog naroda u dvije domovine. Podsjetio je napose na nevolje koje su prošli banjalučki Hrvati, protjerani iz svog zavičaja u kojem nije bilo ratnih sukoba i na njihovo naseljavanje u Hrvatsku, posebno u okučanski kraj, iz kojeg su u značajnom broju otišli u druge zemlje. Zajedno s uglednim djelatnikom Bosansko-hercegovačke Vlade biskup se složio kako iseljavanja ne obećavaju bolju budućnost naših obitelji te da bi trebalo – kako u Hrvatskoj tako u Bosni i Hercegovini – još zauzetije poraditi oko životnih uvjeta koji bi zaustavili odlazak ljudi u inozemstvo. Naglasili su kako u tom pogledu važnu ulogu imaju i katoličke škole sa svojim odgojno-obrazovnim djelovanjem o kojima je gost iz Bosne i Hercegovine izrazio svoje pohvale.

Biskup je zahvalio glavnom tajniku Vidoviću za posjet i mogućnost da bolje upozna stanje Hrvata u Bosni i Hercegovini.