Hrvatska danas bira predsjednika/cu: Donosimo sve što morate znati

Hrvatski birači u nedjelju, 22. prosinca 2019., odlučuju o tome tko će biti novi hrvatski predsjednik ili predsjednica, odnosno o tome tko ide u drugi krug izbora koji će se održati 5. siječnja 2020. godine.

Ključne informacije

U prvom krugu izbora bira se između 11 kandidata. Osim aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, građanima je na raspolaganju još 10 kandidata: Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dalija Orešković, Katarina Peović, Dario Juričan aka Milan Bandić, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Ivan Pernar, Nedjeljko Babić i Anto Đapić.

Za pobjedu u prvom krugu izbora potrebno je 50% plus jedan glas, a ako nijedan kandidat ne prikupi 50% glasova u prvom krugu, 5. siječnja bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dvoje kandidata koji su u prvom krugu prikupili najviše glasova.

Birališta će biti otvorena od 7 pa sve do 19 sati, otvoreno će biti ukupno 6533 biračkih mjesta, od čega je 6409 u Hrvatskoj te 124 u inozemstvu.

Najviše biračkih mjesta izvan Hrvatske bit će otvoreno u BiH, njih 44. Od toga će ih 19 biti u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske. Po brojnosti biračkih mjesta slijedi Vitez u središnjoj Bosni, u kojemu je planirano otvaranje 10 biračkih mjesta, dok će u Sarajevu biti otvoreno 6 biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Glasovanje u BiH

Glasati na području BiH mogu oni hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili imaju hrvatske e-osobne iskaznice u kojima je upisano prebivalište u BiH na temelju kojih su automatski registrirani za glasanje.

No i oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu moći će glasovati na predsjedničkim izborima 22. prosinca uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

DIP će tijekom dana objavljivati podatke o odazivu birača

Tijekom izbornog dana Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će podatke o odazivu birača (brojčano i u postocima), i to: podatke o odazivu birača do 11.30 objavom u 12 sati i podatke o odazivu birača do 16.30 objavom u 17 sati.

Rezultati prvih izlaznih anketa bit će objavljeni u 19 sati, čim budu zatvorena birališta, odnosno čim prestane izborna šutnja koja počinje u petak u ponoć.

Prve privremene rezultate izbora za predsjednika DIP će objaviti u 20 sati, a informacije će se dalje ažurirati svakih 10 minuta. Treba imati na umu da će prvi rezultati DIP-a biti oni iz manjih mjesta, dok će rezultati iz većih gradova dolaziti kasnije.

Ako je suditi po prethodnim izborima, već oko 22-22:30 trebalo bi biti jasno tko od kandidata ide u drugi krug. 

Ako u prvom krugu izbora ne dobijemo predsjednika, 5. siječnja će se održati drugi krug izbora, a novi predsjednik/predsjednica uselit će na Pantovčak, gdje će boraviti narednih pet godina, koliko traje mandat. Osoba na tu poziciju može biti izabrana maksimalno dva puta.

 
index Instagram400x230 youtube