Hrvatska traži u BiH veliki broj radnika, zapošljavanja već započela

Tražimo sobaricu i čistačice za rad na području Istre u sezonskom vremenu od 1. travnja do 31. listopada 2020. godine ili po dogovoru, uz izdavanje dozvole za boravak i rad, samo je jedan od mnogih oglasa koji pokazuju da su poslodavci u Hrvatskoj već uveliko u potrazi za radnicima iz BiH za iduću ljetnu sezonu.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, kaže da će iduće godine biti sigurno veći odliv ugostiteljskih radnika, ne samo onih kvalitetnih nego svih.

“Ozbiljne tvrtke su već krenule tražiti radnike, sada je kraj godine, a dosta tvrtki počinje raditi već od trećeg ili četvrtog mjeseca. Ljudi s naših prostora su se pokazali kao kvalitetni radnici, a Hrvatska bi osjetila pad u kvalitetu i nemanju radnika da nema radnika iz BiH, te naravno da će poslodavci iz Hrvatske doći u svako doba kako bi pronašli dobre radnike”, kaže Tatić.

Tatić je rekao kako je hotel “Plava laguna” iz Istre već bio u Banja Luci prije nekoliko dana, gdje je održao info-večer, a gdje je bilo više od 80 zainteresiranih.

“Oni nisu više u potrazi samo za ugostiteljskim radnicima. To je hotelski kompleks koji zapošljava na tisućeradnika i sada su u potrazi i za električarima, vodoinstalateria i drugim zanimanjima”, navodi on.

Bojan Divčić s portala za zapošljavanje Posao.ba, kaže da već u ovom periodu postoje oglasi za sezonske poslove u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali ne u značajnom broju kao što se očekuje već početkom sljedeće godine.

“Uvjeti koje poslodavci u Hrvatskoj nude ovise najviše od pozicije i industrije, ali općenito možemo reći kako nude nešto bolje plaće nego za iste poslove u BiH i sve ono što po zakonu trebaju osigurati radnicima. Često nude kompletnu pomoć pri reguliranju radne i boravišne dozvole, smještaj i hranu”, rekao je Divčić za “Nezavisne”.

On kaže kako su najčešće traženi radnici za poslove u turizmu i ugostiteljstvu, posebno hotelijerstvu, ali i poslovi u građevinarstvu i poslovi u transportu.

Dodaje da se na godišnjoj razini podjednako traže i sezonski radnici i radnici van sezone, što nije bio slučaj do zadnje tri godine.

 
index Instagram400x230 youtube