Ljubušanka Ljilja Vokić: Obrazovni sindikati su prekoračili svaku mjeru

Obrazovni sindikati u srijedu su odbili ponudu Vlade kojom se nudi povećanje osnovice za 6,12 posto, izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu školstva. Bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić prokomentirala je za Direktno odbijenicu sindikata.

U ponudi Vlade je i potpisivanje Sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju i znanosti, kojim se definira obveza Vlade da ako do 30. lipnja 2020. ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili bi dodatak od dva posto na plaću.

S obzirom na to da se ne može razlučiti prava vrijednost koeficjenta, vlada nudi dva posto dok se cijela situacija ne riješi, ali sindikati to ne žele, tvrdi Vokić.

'Ovo je prekoračilo svaku mjeru'

"Sindikati su, kao i prije 25 godina, počeli upravljati školstvom. U početku im je pomogla i ministrica Blaženka Divjak, no onda je i ona shvatila da je situacija izmakla kontroli pa se na neki način povlači", rekla je Vokić.

Komentirala je i izjavu ministra rada Josipa Aladrovića o tome da Vlada ne može snositi troškove štrajka dulje od 15. studenog. "Dok sam ja bila ministrica rekla sam da im neću platiti niti sata, i tako je i bilo. Kroz moj cijeli mandat nije bilo niti jednog štrajka jer su bili sigurni da im neću ništa platiti. Osim toga, zakonodavac je jasno odredio tko snosi troškove štrajka, a to je onaj tko ga organizira. Sindikati imaju svoju članarinu iz koje se ne mora isplaćivati samo visoka plaća čelnicima sindikata, već se mogu platiti i neodrađeni sati. Ja ne bih platila niti listopad", podsjetila je Vokić.

"Dostojanstvo se ne stječe novcem niti na ulici, već teškim radom. U suprotnom bi svi lopovi bili dostojanstvenici".

'Po kratkom postupku'

"Ja bih tu cijelu situaciju riješila sudskom zabranom štrajka, po kratkom postupku, što je i odavno trebalo napraviti. Štrajk je dopustiv pet dana, dalje je prekoračenje svake mjere. U Njemačkoj je prosvjetarima štrajk zabranio ustavni sud. Ja sam zagovornik za primjerene plaće učitelja, no za to su potrebni vrhunski rezultati te se ne smije dogoditi da osam tisuća mladih ljudi padne na državnoj maturi", zaključila je Vokić i dodala da ne razumije roditelje koji cijelu situaciju promatraju i ne poduzimaju ništa.

Poslijednja izmjena danaSubota, 16 Studeni 2019 00:19
 
index Instagram400x230 youtube