Upozorenja meteorologa: Stižu jake oluje i poplave

Oblačno, kišovito, vjetrovito - tako bi se mogli opisati dani koji su pred nama. Količina kiše koja bi danas mogla pasti mogu dovesti do bujica i poplava, upozoravaju meteorolozi.  Zoran Vakula u prognozi za HRT najavljuje obilne pljuskove i grmljavinu, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

"Osim ponegdje obilne kiše, koja može prouzročiti bujične poplave, na Jadranu će neke rive biti poplavljene i zbog dodatne kombinacije jakog i olujnog juga, gdjekad na udare i orkanskoga, te opet sniženoga tlaka zraka i visoke plime", najavljuje Vakula, prenosi Index.hr.

Meteoalarm je zbog toga za sutra izdao brojna upozorenja za Hrvatsku.

Narančasto upozorenje na snazi je za cijelu obalu zbog obilne kiše.

Državni hidrometeorološki zavod RH stoga je izdao posebno priopćenje, u kojem se navodi kako vremenske prilike, ili bolje rečeno ciklonalna aktivnost koja u velikoj mjeri utječe dulji niz dana na veći broj zemalja, zahtjeva posebnu pažnju.

"O čemu se točno radi? U nedjelju se nad zapadnim Sredozemljem razvila ciklona koja će idućih dana jačati, odnosno tlak će u njezinom središtu sve više padati. Sa svojim glavnim centrom zadržavat će se uglavnom nad Sardinijom i Korzikom, no unutar tog prostranog, relativno stacionarnog polja sniženog tlaka razvijat će se i manje ciklone, takozvane ciklone kćeri. Jedna takva razvit će se i nad Jadranom u utorak navečer. A potom će se tijekom srijede premještati preko Jadrana i Hrvatske", stoji u priopćenju.

Kada je u pitanju BiH, narednih dana se očekuje pretežito oblačno vrijeme s kišom i to većinom u Hercegovini.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, i od 18. do 25. studenoga, nastavlja se nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima. Kiša će biti izraženija u Hercegovini i zapadnoj Bosni. Temperature zraka u blagom padu, ali će mrazevi i u ovom razdoblju na manjim visinama izostati.

Jutarnje temperature zraka prognoziraju se između dva i sedam stupnjeva u Bosni, na jugu zemlje do 10 stupnjeva. Najveće očekivane dnevne temperature između šest i 12 stupnjeva.

 
index Instagram400x230 youtube