Logo
Ispiši ovu stranicu

Plenković: Povećali smo podršku Hrvatima u BiH za više od 50 posto

Plenković: Povećali smo podršku Hrvatima u BiH za više od 50 posto

U Varaždinu se održava treća sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH.

- Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu. Činjenica da nas ima u svim krajevima i da mnogi daju doprinos domovini, srcem, dušom, poslovnim, kulturnim, umjetničkim, sportskim i bilo kojim drugim aktivnostima, predstavlja veliko jedinstvo hrvatskog naroda i zajedništvo iseljenje i domovinske Hrvatske. Ako postoji jedna od ključnih poruka prvog predsjednika Tuđmana, onda je to ta - rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na otvaranju sjednice Savjeta.

- Povećali smo podršku projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini u našem mandatu za više od 50 posto. Udvostručili smo potporu hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama. Proširili smo pristup financijskoj podršci hrvatskom iseljeništvu, osobito u Sjevernoj Americi, Australiji, Europi i drugim prekomorskim zemljama. U protekle tri godine financirali smo 1537 projekata diljem svijeta u vrijednosti 115 milijuna kuna - naglasio je Plenković. Govoreći o hrvatskom iseljeništvu, istaknuo da je ključno pitanje očuvanje identiteta.

- U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije, i nalaze prostore i niše u kojima se vide, uzimaju državljanstvo i dolaze mlade obitelji. Usudim se reći da se nazire novi val povratka u Hrvatsku na kojem svi zajedno trebamo raditi i poticati - rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske, a čine ga najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najznačajinijih institucija u Hrvatskoj.

Jučer je održan prijam kod gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, a članovima Savjeta Vlade Republike Hrvatske na večeri dobrodošlice pridružila se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Vi niste samo naša iseljena narodna obitelj i strateška ekonomska snaga. Uz naše znanstvenike, sportaše, umjetnike i ostale, vi ste najbolji promotori naše domovine u svijetu. Vi ste naš ponos, jedan od najvažniji dijelova u mozaiku napredne, bolje Hrvatske u svijetu. Ne zaboravite kako su ove veze koje sada stvaramo zalog budućnosti, čvrstog i neraskidivog zajedništva svih Hrvata - poručila je predsjednica RH u svom obraćanju.

- Koliko god nam je važno da obavimo svoje zadatke, toliko je važno i da vidimo razne dijelove Republike Hrvatske. Mi smo veleposlanici naše domovine. Iako nemamo titulu, kroz naše zajednice promoviramo Hrvatsku diljem svijeta - rekao je predsjednik Savjeta Ivan Grbešić.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!