Ulazak Hrvatske u Schengen nema značajne posljedice za BiH

Europska komisija objavila je da Republika Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za ulazak u schengenski prostor, ali to neće imati značajne posljedice na Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je u razgovoru za Fenu generalni tajnik Europskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Kako je potvrdio, Hrvatska, otkako je postala članicom Europske unije, očekuje da pristupi Schengenu, a to nije ništa drugo nego stroži pristup kontroli granice Europske unije, ali BiH je i u proteklom razdoblju od organa Hrvatske imala kontrole koje nisu bile jednostavne.
- To su bili kompleksni procesi, ali sada se može očekivati dodatni poticaj za sigurnost granice kada je u pitanju Hrvatska što je i rečeno da Hrvatska mora poboljšati sigurnost granice s BiH - dodao je Plakalo.

Međutim, to ne bi trebalo izazvati toliko velike gužve na granicama, ali bit će potrebno naviknuti se na novonastalu situaciju gdje je Hrvatska članica Schengen zone.

No kada je u pitanju generalno sigurnost Europske unije u narednom razdoblju može se očekivati i oživljavanje sustava ETIAS (Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju). U pitanju su formulari koje će građani BiH ispuniti u određenom roku prije nego što krenu na put u zemlje Europske unije, a u roku od nekoliko minuta dobili bi potvrdu je li njihov zahtjev prihvaćen ili nije.

- Razlozi mogu biti razni od onih koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju po EU ili neki drugi razlozi - pojasnio je.

Govoreći o sve većem prilivu migranata, podvukao je kako postoji mogućnost da će biti određenih dodatnih sigurnosnih promjena, ali ne očekuje da to budu neke drastične mjere koje bi stvarale velike gužve na granicama.

Mišljenja je da će Republika Hrvatska samo poboljšati sigurnosne sustave na granici poput ljudskih, tehničkih ili softverskih kapaciteta.

Europska komisija ocijenila je da je Hrvatska poduzela potrebne mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta za potpunu primjenu schengenskih pravila i standarda.

 
index Instagram400x230 youtube