Logo
Ispiši ovu stranicu

Hrvatska očekuje zeleno svjetlo za Schengen

Hrvatska očekuje zeleno svjetlo za Schengen

Europska komisija trebala bi usvojiti pozitivnu ocjenu da Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za ulazak u schengenski prostor, za što je potrebno ispuniti niz preduvjeta - preuzeti odgovornost za kontrolu vanjskih granica te izdavati schengenske vize u ime ostalih država članica toga prostora.

Dan uoči odluke, svih 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu uputilo je zajedničko pismo u kojem pozivaju Komisiju da se odupre slovenskim europarlamentarcima koji postupak pokušavaju politizirati. Navode da Komisija mora ostati politički nepristrana i odluku donijeti na temelju objektivnih mjerila.

Tehnički kriteriji za ulazak u Schengen

Država koja želi biti dio Schengenskog prostora mora biti u stanju potpuno provoditi šengenski zakonik, što uključuje kontrolu granica na kopnu, moru i u zračnim lukama, izdavanje viza, policijsku suradnju i zaštitu osobnih podataka. Također mora biti uvezana u Schengenski informacijski sustav (SIS), najrašireniji i najveći sustav razmjene informacija o sigurnosti i upravljanju granicama u Europi.

Sama ocjena Komisije o tehničkoj spremnosti za ulazak u Schengen nije dovoljna, ali je preduvjet da bi zemlje članice mogle donijeti političku odluku o primanju u šengenski prostor. Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti drzava članica.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!