Zadruga "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog na Agro sajmu u Zadru

Zadruga "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog na Agro sajmu u Zadru Foto: Dubravko Vukojević

Na Agro sajmu u Zadru danas su svoje proizvode predstavili prozvođači iz Zadarske županije, a među njima su bili i predstavnici poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog.

Agro sajam jedna je od aktivnosti projekta PESCAR – (kontrola i smanjenje upotrebe pesticida) sufinanciranog iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora od 2014. do 2020. godine.  Uz Agenciju ZADRA NOVA, partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Zavod za poljoprivredu Zapadnohercegovačke županije te Zadarska županija, koja je vodeći partner.

Naime, pojačana upotreba i nekontrolirano korištenje pesticida uzrokuje ozbiljna onečišćenja okoliša, prirode, hrane i ljudskog zdravlja, stoga je nužno pesticide svesti na minimum i koristiti ih na strogo kontroliran način. 

Osim što će se projektom stvoriti preduvjeti za kontroliranu upotrebu pesticida, znanja i iskustva stečena kroz provedbu projekta iskoristit će se za jačanje postojećih institucionalnih kapaciteta. Novostečeno praktično znanje bit će osnova za pružanje jedne potpuno nove usluge usmjerene prema poljoprivrednicima: davanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima.

A kako zagađenje jednog područja dovodi do zagađenja drugog, bez obzira na granice među državama, nužna je prekogranična suradnja kroz koju je moguće postići dugoročne ciljeve. 

Projekt je s provedbom službeno započeo 1. srpnja 2017. godine i trajat će 30 mjeseci, odnosno do 31. prosinca ove godine. 

 
index Instagram400x230 youtube