Hrvatska u BiH do sada uložila 2, 29 milijarde maraka

Prema podacima Centralne banke BiH Hrvatska je od svibnja 1994. godine do prosinca 2018. godine investirala u BiH 2,293 milijarde KM, što je čini drugim najvećim investitorom, s udjelom od 16 posto u ukupnim investicijama registriranom do sada, rekao je direktor Agencije za unapređenje investicija /Fipa/ BiH Gordan Milinić.

Tijekom posjete novoimenovanog veleposlanika BiH u Hrvatskoj Aleksandra Vranješa Agenciji, Milinić je istaknuo kako su u prvom kvartalu ove godine registrirana 231,2 milijuna KM stranih ulaganja, što odražava istu razinu iz prošle godine, priopćeno je iz Fipe.

On je rekao kako se od veleposlanika očekuje da nakon preuzimanja diplomatske dužnosti uspostavi kontakte s gospodarskim i regionalnim komorama, te udruženjima poduzetnika i sektorskim udruženjima radi predstavljanja potencijala BiH, kako bi se animirali novi potencijalni investitori.

Dogovoreno je da Vranješ pokuša organizirati u idućoj godini manifestaciju radi promocije gospodarstva BiH.

“U ukupnom iznosu ulaganja iz Hrvatske, investicije u oblast financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja sudjeluju sa 46,4 posto, u prerađivačkoj industriji 19,6 posto, a u oblasti trgovine 15,4 posto”, navodi se u priopćenju.

Najveći investitori su “HT-Hrvatske telekomunikacije”, “Agrokor”, “Atlantik grupa”, “Belupo”, “Kraš”, “Dukat” i drugi.

 
index Instagram400x230 youtube