Plenković: "Ima i bit će novca za Hrvate u BiH"

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na brojne aktualnosti, a između ostalog, komentirao je financijsku pomoć Hrvatske Hrvatima u BiH te nedavni incident na granici pri pokušaju ulaska 11 srbijanskih vojnika u Hrvatsku.

'Ima i bit će novca za Hrvate u BiH'

Plenković se osvrnuo na svoj boravak u Orašju u BiH prošlog tjedna, gdje je bio u pratnji ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića - Radmana i državnog tajnika za Hrvate izvan domovine Zvonka Milasa, gdje su u tamošnjem franjevačkom samostanu podijeljeni ugovori potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini za 89 projekata vrijednih preko 25 milijuna kuna (3,4 milijuna eura).

Plenković je poručio svima u Hrvatskoj koji se pitaju o svrsi i razlogu financiranja Hrvata u susjednoj BiH kako “ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH, kao što ih ima za zdravstvene i prosvjetne djelatnike”.

“Mora biti novca za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog programa. Biramo da pomognemo našim sunarodnjacima u zemlji koja je nama susjedna, koja nam je važna, prijateljska, kojoj želimo dobro, koju tretiramo s respektom i želimo da njihov položaj, identitet, kultura i obrazovanje budu bolji. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti”, poručio je Plenković.

'Ne dopuštamo provokacije'

Jedna od tema njegovog podužeg obraćanja bila je i zabrana ulaska u Hrvatsku pripadnicima srpske vojske.

"Jedna susjedna zemlja nam želi inscenirati provokaciju na događaju koji ne bi smio to biti", kazao je Plenković.

"Treba nazvati telefonom i reći 'mi bismo došli' ili poslati diplomatsku notu. To je uobičajena praksa. Mi znamo što su propisi. Pavle Vuisić je u 'Ko to tamo peva' rekao 'propisi su propisi'. Njih treba poštovati, je li tako? Evo, Butković voli taj film. To je bit, bit su propisi. Zato smo rekli da Vulinovih 11 ne može ući ako nisu bili najavljeni po propisu. I točka. To znači da ne dopuštamo provokacije. To je bit", rekao je hrvatski premijer, piše Index.

"Malo sam duže govorio, ali morao sam ove stvari razjasniti. To ne znači da u Hrvatskoj nećemo učiniti sve da se srpska manjina u našem društvu osjeća dobro i sigurno. I zato smo bili učinkoviti u ovim incidentima koji su se dogodili. Hrvatska policija je otkrila do jednog počinitelja incidenata, i to vrlo brzo. To pokazuje da funkcioniramo kao država, da mi kao vlada radimo za uključivo društvo. Ne radimo kao oni politički akteri i stranke koji rade za polarizirano i isključivo društvo. To nije 'my cup of tea', što bi rekli Englezi", dodao je Plenković.

Komentirao je i Pupovca

"Gospodin Pupovac je jučer u nastupu koji je u njegovom stilu i koji je na njegov način rekao drukčije stvari nego kako je to bilo artikulirano prije dva tjedna. Na svoj način je rekao da Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti i jasno je rekao da ova vlada i ova većina nije ta koja kreira atmosferu nesnošljivosti", kazao je.

"Dobro otvorite oči kao članovi vlade tko što govori, tko što radi i tko ima kakav cilj. Ja nemam nikakvih dilema, sve je kristalno jasno tko koju rolu u ovoj šahovskoj partiji igra. Da ne bi mislili da smo naivni", poručio je Plenković svojim ministrima.

 
index Instagram400x230 youtube