Potporu iz RH dobilo 89 programa bh. Hrvata

Potporu je u 2019. godini dobili 34 programa i projekta iz područja kulture, 17 programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti, 12 programa i projekta iz područja zdravstva i 26 programa i projekta iz ostalih područja.

U Tolisi je upriličeno potpisivanje ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2019. godinu. Potpisivanje ugovora s korisnicima potpore održava se u prostoru kongresne dvorane franjevačkog samostana u Tolisi. Vlada Republike Hrvatske na 173. sjednici održanoj 1. kolovoza 2019. godine donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. Temeljem provedenog Javnog natječaja kojeg provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potporu je u 2019. godini. dobilo 89 programa i projekata i to: 34 programa i projekta iz područja kulture, 17 programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti, 12 programa i projekta iz područja zdravstva i 26 programa i projekta iz ostalih područja, doznajemo iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske preko Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH pomaže uređenje i obnovu franjevačkog samostan u Tolisi. Bosanski franjevci stoljećima su bili i ostali čuvari kulturne i duhovne baštine svojega kraja, neumorno čuvajući povijesno naslijeđe Bosanske Posavine da bi pod krovom franjevačkog samostana i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi iznikao jedan od najljepših muzeja u ovom dijelu Europe simboličnog imena ”Vrata Bosne”. Uređenje cijelog prostora muzeja je posebno jer namještaj muzeja i knjižnice (zbirka od preko 30.000 svezaka) od starog je višestoljetnog drveta hrasta – abonosa. U muzeju je pohranjena kompleksna muzejska postavka koja sadrži iznimno rijetku u vrijednu arheološku, numizmatičku, etnološku i drugu povijesnu građu vezanu za višemilenijsku kulturu življenja na području Bosanske Posavine.

Poslijednja izmjena danaPetak, 06 Rujan 2019 18:11
 
index Instagram400x230 youtube