Dolina Neretve vapi za domovima za starije osobe

Često se mogu čuti pitanja zbog čega u Metkoviću i u dolini Neretve ne postoji više staračkih domova.

Ta pitanja imaju svoj smisao s obzirom na to da se radi o gradu iznimnih vrijednosti, tradicije i potencijala i o gradu duge povijesti u kojemu se organiziraju brojne humanitarne, sportske, kulturne, gospodarske i ostale aktivnosti, te da je riječ o drugom gradu po veličini u DNŽ s blizu 17 tisuća stanovnika.

Kao i drugdje, i u Metkoviću se ljudi rađaju, odrastaju i prolaze sve faze života do odlaska u mirovinu i ulaska u stariju populaciju. Nažalost, neki ne dočekaju sve te faze, odnosno duboku starost, piše metkovic-news.com.

Zbog odlaska djece na školovanje ili rad u druge krajeve Hrvatske ili u inozemstvo, njihovi roditelji bivaju prepušteni sami sebi brinući se o odlascima liječnicima, prehrani i drugim životnim potrebama.

Doduše, ima i onih koji žive sa svojim ukućanima koji o njima skrbe i pomažu im, unatoč čestom nedostatku vremena zbog njihovih radnih obveza.

Zbog potrebe zbrinjavanja starijih i nemoćnih osoba otvaraju se domovi, pa je tako i u Metkoviću 2004. otvoren Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković, koji može prihvatiti 92 osobe. Pruža usluge stanovanja, prehrane, njege i brige o zdravlju, radne terapije, održavanja osobne higijene, psihosocijalnu rehabilitaciju, organizira radne i slobodne aktivnosti, zdravstvenu zaštitu i sve potrebito da bi se starije i nemoćne osobe bolje osjećale.

Postoji i Obiteljski dom Raguž – za smještaj i skrb za starije osobe Metković za 10 osoba u dvokrevetnim sobama.

Međutim, problem je što u domovima nema mjesta za sve potrebite starije osobe pa su članovi obitelji prisiljeni tražiti smještaj za svoje najmilije u susjednoj Bosni i Hercegovini, u Čapljini, Međugorju, Ljubuškom, Šipovači ili u Grudama.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije postoje domovi za starije i nemoćne u Veloj Luci, Korčuli, Dubrovniku i u Blatu na Korčuli, ali mjesta za sve starije ipak nema dovoljno.

Stoga se možemo upitati zašto država ili privatni investitori nemaju interesa ulagati u izgradnju domova za starije ako je dokazano da su te i slične investicije isplative.

Izgradnjom novih dodatnih smještajnih kapaciteta poboljšala bi se skrb za starije i nemoćne i olakšao život članovima njihovih obitelji koji bi ih češće viđali.

Zna se da je dug put od ideje za gradnju takvih objekata do njihova otvaranja, ali što se prije počne prije će biti i završeni.

Boravak u domovima nije nekakav luksuz već prijeka potreba za mnoge obitelji. S obzirom na mogućnosti EU financiranja i potpore države, mnogi drže da je vrijeme za izgradnju takvih domova i u Metkoviću i u dolini Neretve.

 
index Instagram400x230 youtube