Spomenik hrvatskom vojniku: 'Znamo za mnoge junake iz Domovinskog rata, ali ne znamo za tisuće anonimnih'

Spomenik hrvatskom vojniku, vjerojatno prvi u Republici Hrvatskoj, bit će postavljen u Rogotinu, nadomak Ploča, čim epidemiološke prilike dopuste njegovo svečano otkrivanje.

Ovaj spomenik posvećen je svim vojnicima koji su se na častan, junački način borili za Hrvatsku, a njih je u burnim stoljećima naše povijesti bilo jako puno. Mi znamo za mnoge junake iz Domovinskog rata, kao i prije njih, ali ne znamo za tisuće, možda i stotine tisuća, pod navodnike malih ljudi, anonimnih, o čijem junaštvu znaju samo članovi njihove obitelji i uzak krug prijatelja, a opet su u presudnom trenutku, kada se odlučivalo o sudbini države dali sve od sebe. Zbog njih podižemo ovaj spomenik – kaže Ante Šunjić Ban, predsjednik Organizacijskog odbora za podizanje spomenika.

Izradu spomenika, koji je u kamenu izradio hrvatski ratni vojni invalid, umirovljeni časnik Ivan Pavić Mrgud, inače samouki kipar, financirao je don Petar Mikić.

Kad je Bog stvarao svijet prosuo je svoje biserje nad ovim našim prostorima koje nazivamo svojom domovinom. Blagostanje i imanje se brani i čuva. I dok ti mirno spavaš, netko bdije nad tobom i tvojom domovinom. U Božjoj providnosti, u njegovoj stvaralačkoj moći, ne postoji slučaj. Stvara nas povjeravajući nam određene zadatke. Na nama je da otkrijemo svoje poslanje, te ga izvršimo zahvaljujući Svevišnjem na tom povjerenju. Svatko od nas treba se zapitati ne što je učinio za sebe, već za drugoga. Hrvatski vojnik nikada nije osvajao tuđe teritorije, već je svoje štitio pod cijenu vlastitog života znajući da je život vrijedan samo života za drugoga, za voljene. Ovaj spomenik je samo mali znak zahvalnosti čuvarima zemaljske domovine, koji na taj način zaslužuju vječnu domovinu na nebesima – govori don Petar Mikić, koji ima iskustva s podizanjem spomenika.

U Pločama je zahvaljujući njemu, među ostalim, postavljen spomenik dr. Franji Tuđmanu.

Spomenik hrvatskom vojniku, izrađen od bijelog kamena, visok je 1,5 metar, s postoljem od 2,20 metra. Prikazuje donekle stilizirani lik, srastao s planinom, zemljom, rodnom grudom.

On je bez puške, ali smion i ponosan s krunicom u ruci i iskazuje obrambeni karakter Domovinskoga rata i višestoljetne borbe za hrvatsku državu. Na čeonoj strani u obliku stupa veliko je slovo H - Hrvatska, čvrsta, neuništiva poput kamena, u koju je uronjena ruka hrvatskoga vojnika s krunicom – opisuju nam naši sugovornici spomenik koji još uvijek nije predstavljen javnosti pa ni mještani još ne znaju kako točno izgleda.

Na postolju će pisati: “To je tvoja zemlja, tu sagradi dom”. Bit će postavljen u parku Puntin u kojem je već podignut spomenik identičnih dimenzija nazvan “Zahvala predcima” koji predstavlja rogotinsku, neretvansku, tradicionalnu težačku obitelj.

unnamed.jpg

Don Petar kaže da ni trenutka nije dvojio kada mu je predstavljena zamisao o podizanju spomenika hrvatskom vojniku.

Ta ideja mi se jako svidjela, kako neće, mi smo svi na neki način braća, branimo jedan drugoga, obitelj i domovinu. Natpis na postolju šalje jasnu poruku: “Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije” – kazuje don Petar.

Vrlo je zadovoljan izvedbom spomenika.

To je hrvatski vojnik s beretkom, skroman čovjek velikog duha, to je čovjek izrastao s brda, sastavni je dio kamena i ove domovine koju simbolizira slovo H s kojim je srastao – opisuje don Petar.

Naravno, neki će reći bilo je branitelja koji nisu nosili krunicu, ali ona na neki način simbolizira hrvatskog vojnika. Iza nas je višestoljetna borba za hrvatsku državu, a kruna te borbe je Domovinski rat i to je jedini temelj naše države, a krunica je simbol Domovinskog rata. Svatko će na svoj način tumačiti i gledati – govori Ante Šunjić.

Ovo je područje don Petra pa on daje još detaljnije obrazloženje.

– Kad odete k doktoru, on na kraju kaže: “Ja sam učinio sve što je u mojoj moći i sada se Bogu obratite.” Tako je ovdje. Svaki vojnik, osobito u ratu, čini sve što može, ali se isto pomoli Bogu.

- Mišo Krstičević, otac našeg gradonačelnika, bio je trener Hajduka i uvijek me prije utakmice zvao. Mi smo razgovarali i pomolili se. Koliko god čovjek bio siguran u sebe, trebamo i barem malu pomoć sa strane, nešto što daje nadu. Neki od njih misle na ženu na dicu, ali i njih simbolizira ova krunica. Ona je simbol onog duhovnog u svakom čovjeku iz čega crpimo energiju i snagu. Uzalud ti sva oružje ako nemaš duhovne snage. Zato je tu i naša sveta krunica – objašnjava don Petar.

Spomenik je napravljen ali sklonjen daleko od očiju javnosti dok ne bude postavljen i svečano otkriven.

Sugovornici Večernjeg lista kažu da su ga namjeravali otkriti u studenom prošle godine, ali zbog epidemioloških razloga su planiranu feštu odlučili prolongirati. I dok spomenik čeka bolja vremena, organizatori pripremaju svečanost njegova otvorenja kada će se premijerno prikazati film o braniteljima iz Domovinskog rata na južnom hrvatskom bojištu.

Kolega Miro Nikoletić s Nove TV radit će film s materijalima koji do sad nisu viđeni i u vlasništvu su Duška Milanovića. On je ratni snimatelj iz Ploča, prolazio je s 3. pločanskom bojnom 116. brigade ratište na jugu Hrvatske i snimao. Od njegovih materijala ćemo napraviti kratki dokumentarni film i na otvaranju ćemo ga prikazati. Bit će koncert klapa i onda ćemo otvoriti spomenik – najavljuje Ante Šunjić.

 
index Instagram400x230 youtube