Logo
Ispiši ovu stranicu

Plenković: HDZ BiH potvrdio status najsnažnije političke stranke Hrvata u BiH

Plenković: HDZ BiH potvrdio status najsnažnije političke stranke Hrvata u BiH

Premijer Andrej Plenković je čestitao predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, koji je u stranačkoj središnjici nazočio on-line sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na prilično velikom odazivu na jučerašnjim lokalnim izborima u BiH unatoč pandemiji koronavirusa te na sjajnom izbornom uspjehu HDZ-a BiH.

- Time je HDZ BiH potvrdio status najsnažnije političke stranke Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda. Zahvaljujem mu na informacijama iz prve ruke o rezultatima lokalnih izbora u BiH. Čestitam na prilično velikom odazivu unatoč Covidu-19, a isto tako sjajnom uspjehu HDZ-a BiH na ovim izborima, čime je HDZ BiH potvrdio status najsnažnije političke stranke Hrvata u BiH, i to kao konstitutivnog naroda, rekao je Plenković.

Ova stranka osvojila je na jučer okončanim izborima pozicije načelnika i gradonačelnika Orašja, Domaljevac-Šamca, Žepča, Vareša, Usore, Kupresa, Livna, Viteza, Novog Travnika, Kiseljaka, Kreševa, Širokog Brijega, Posušja, Ljubuškog, Gruda, Čitluka, Čapljine, Stoca, Ravnog i Neuma. Nije isključeno da HDZ-ov kandidat Goran Pejaković postane i načelnik Travnika, jer je bio drugoplasirani iza kandidata SDA Mirsada Pece, koji je preminuo na dan izbora.
Po Čovićevim riječima njegova stranka je uravnotežila svoj rezultata na području cijele BiH od Posavine, Republike Srpske i središnje Bosne i Hercegovine.

- U nekim sredinama imate blagi uspon ili blagi pad, što je normalno, ali u osnovi moramo istaći zadovoljstvo, dodao je Čović. 

Upitan kako komentira preokrete u Banjoj Luci i Sarajevu, gdje je pobijedila oporba u odnosu na dotad vladajuće SDA i SNSD-a, i može li se to odraziti na izbore zakazane u Mostaru za 20. prosinca, Čović je rekao kako se radi o nesuporedivim sredinama.

- Na bilo koji način ne možemo povezivati Banju Luku, Sarajevo i Mostar. Kad gledamo glasačko tijelo u Banjoj Luci i nacionalnost, tamo su predstavnici srpskog naroda u većini. Sarajevo čini 99 posto bošnjačkog stanovništva, rekao je Čović.

Istaknuo je kako je Mostar jedina multietnička i multikulturalna sredina u Bosni i Hercegovini, te da se radi o gradu kojemu su smještene važne institucije Hrvata od sveučilišta na hrvatskom jeziku, bolnice itd.

Čović je najavio da će se nakon okončanja ovih izbora započeti i razgovori o izmjenama Izbornog zakona kojim bi se zajamčilo da brojniji Bošnjaci ne biraju Hrvatima predstavnike u vlasti.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!