Logo
Ispiši ovu stranicu

Kvalitetnu hranu za iduću godinu moramo početi uzgajati već sada

Kvalitetnu hranu za iduću godinu moramo početi uzgajati već sada

Iako je većina ljudi već pomalo zaboravila kako smo se u proljeće, zbog epidemioloških mjera, morali dobro potruditi za sigurnu i brzu nabavku svježeg i kvalitetnog voća i povrća,

u Vrgorcu se postavljaju temelji poljoprivredne proizvodnje za iduću godinu. Nitko, naravno, ne može predvidjeti u kakvim će se okolnostima odvijati prodaja sada posađenih poljoprivrednih kultura, ali najvažnije je da ukusni i zdravi plodovi budu na vrijeme spremni za berbu.

Na vrgorskim poljima tako je upravo posađena nadaleko poznata jagoda - Grad Vrgorac je ove godine sufinancirao 300.000 sadnica jagodarima iz 82 OPG-a. Jedinstvena javna nabava postigla je bolju cijenu i ujednačila vrstu sadnica, a u tri godine je tako Grad u suradnji s Splitsko-dalmatinskom županijom sufinancirao 900.000 sadnica. Jagodari s vrgorskog područja imaju i mogućnost za svoje jagode, kao i drugi poljoprivrednici za svoje proizvode, zatražiti oznaku Vrgorac Quality. OPG-ovci koji svoje voće ili povrće na policama žele istaknuti tom oznakom, a potencijalno njome ostvariti i veću prodajnu cijenu, moraju zadovoljiti propisane kriterije, među kojima proći i organoleptičko ocjenjivanje. No, za prave vrgorske poljoprivredne proizvode, izrasle na tradiciji, znanju i ljubavi prema zemlji, nije nikakav izazov dokazati odličan okus i miris te besprijekornu kvalitetu.

Takve karakteristike tako, osim jagode, ima i domaće stolno grožđe koje upravo sazrijeva, a vrgorski kraj ima primat u njegovoj proizvodnji: preko 80 posto ukupne domaće proizvodnje stolnog grožđa dolazi upravo s područja Vrgorca. Prvi poljoprivrednici su dobili oznaku Vrgorac Quality i za tu poljoprivredu kulturu, koja svojim okusom osvaja tržište i pravo je osvježenje u vrućim ljetnim danima. Ujednačena ambalaža članova udruga jagoda, voćara i povrćara poboljšala je plasman na tržište i omogućila jasno diferenciranje proizvoda. Jednako tako, trud koji svi dionici na vrgorskom području ulažu u poljoprivredu očituje se i u razvoju ruralnog turizma, koji posljednjih godina sve više dobiva na popularnosti i značaju. Agroturizam je neizbježan dio strategije cjelogodišnjeg turizma, čija će promocija i nadogradnja biti neizbježna ako i u „novom normalnom“ želimo osigurati održivu turističku ponudu.

image
JAGODE KOŠARA

Ovakvo plansko i uključivo promišljanje poljoprivrede važno je stoga iz velikog broja razloga, koji utječu ne samo na poljoprivrednike, već i na sve potrošače njihovih proizvoda. Aktivnosti u Vrgorcu primjer su dobrog strateškog pozicioniranja, kako na karti Hrvatske, tako i cijele Europske unije. Hrana je zasigurno jedna od najvažnijih tema kojom će se EU članice, pa tako i mi, još intenzivnije baviti u bliskoj budućnosti. U listopadu predstoji održavanje „Farm to fork“ konferencije (Od polja do stola), gdje će se oblikovati put ka održivom sistemu prehrane. Naizgled obična jagoda ima popriličan značaj kad uzmemo u obzir da se svjetska proizvodanja hrane treba čak udvostručiti do 2050. godine, kako bi je bilo dovoljno za rastuće stanovništvo i promijenjene prehrambene navike. Pogledamo li i u bližu budućnost, uspješna poljoprivreda donosi brojne prednosti za stanovništvo koje prehranjuje, ali i za proizvođače. U planu „FOOD 2030“ Europske komisije naglašava se da pristup sigurnoj i kvalitetnoj hrani u potrebnim količinama čini društvo i zajednice zdravima, pruža radna mjesta i povećava kvalitetu života.

image
VRGORAC JAGODE

Oznake poput Vrgorac Quality pružaju takve važne informacije potrošaču koji želi ostati zdrav i aktivan, što je važna opcija dok Europska komisija još radi na aplikaciji kojom bi se očitavale i pratile pojedinosti o hrani koju jedemo. Osim toga, 34 posto europskih potrošača je zainteresirano za personaliziranu hranu i namirnice, a 52 posto njih provjerava odakle je hrana koju kupuju – preferirajući lokalnu. Tako naša jagoda s početka teksta pripada brojnim korisnim trendovima koji će nam pružiti brojne nabrojane benefite. Sada je vrijeme da što više ljudi, OPG-ova, općina i gradova, trgovaca i drugih aktera u složenom sustavu poljoprivrede i prehrane, da svoj doprinos stvaranju budućeg zdravlja i održivosti. Mali koraci poput sadnica jagoda i označene kvalitete već su veliki zalog za nove generacije, ali i sretniju starost.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!