Hoće li DORH kazneno goniti generala Jelića?

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske sredinom ožujka ove godine primilo je bosanskohercegovačku optužnicu protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića za ratne zločine počinjene 1993. u Mostaru. Sredinom srpnja 2020. DORH je obavijestio hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, a ono tu obavijest proslijedilo u BiH, da je predmet dostavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

ŽDO Zagreb razmotrio je spis i zaključio da su ispunjeni formalni uvjeti za preuzimanje kaznenog progona po hrvatskom zakonu, ali još nije donio odluku o optužnici. Kad je donese, o njoj će obavijestiti javnost.

Tako u najkraćim crtama glasi odgovor na naše pitanje upućeno DORH-u o tome jesu li preuzeli bosanskohercegovačku optužnicu protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića i što s njom namjeravaju napraviti. Iz odgovora je dakle jasno da formalno pravnih prepreka za podizanje optužnice nema, a hoće li je i podići, zasad ne znamo, piše Jutarnji list.

- To je veliki predmet koji tek treba proučiti i još nismo donijeli odluku što ćemo učiniti - rekao nam je izvor iz DORH-a. Pri preuzimanju kaznenog progona, dokazne radnje provedene u Bosni i Hercegovini priznaju se pod određenim uvjetima kao da su provedene u Hrvatskoj.

Pedesetogodišnji general HVO-a sa zagrebačkom adresom, Zlatan Mijo Jelić, dospio je u žižu javnosti nakon što je predsjednik Zoran Milanović u povodu 25. obljetnice akcije Oluja, odlučio odlikovati brigade HVO-a i vojnu policiju nekadašnje Herceg Bosne, koje su pomagale hrvatskim snagama u toj operaciji, a odličje je uime jedne od brigada preuzeo upravo on, Jelić.

Tužiteljstvo BiH u prosincu 2015. optužilo je Jelića za teške ratne zločine počinjene 1993. po zapovjednoj odgovornosti. Zadnjeg dana prosinca 2015. prema pisanju medija iz BiH, Jelić je s obitelji, iz Mostara, otišao u Hrvatsku, zbog čega se sumnja da mu je na vrijeme dojavljeno da će optužnica biti potvrđena, a on uhićen.

BiH je za njima raspisala tjeralicu, a Jelić se, prema vlastitom priznaju, nakon odlaska iz BiH odrekao tamošnjeg državljanstva i zadržao samo hrvatsko.

 
index Instagram400x230 youtube