Logo
Ispiši ovu stranicu

Vrgorsko voće - domaća delicija čija kvaliteta može osvojiti svakog kupca u Europi

Vrgorsko voće - domaća delicija čija kvaliteta može osvojiti svakog kupca u Europi

Nova oznaka Vrgorac Quality važna je za plasman na tržište i za kupca koji je u potrazi za dobrim, zdravim i ukusnim proizvodom, kakav poljoprivrednici s prostora Vrgoračkog polja i uzgajaju - rekao je Nenad Barbir.

Često se može pročitati da Hrvatska ima mnogo neostvarenih potencijala. Koliko god to zvučalo kao floskula, činjenica je da ne koristimo dovoljno prirodne blagodati koje nam stoje na raspolaganju, a od kojih bismo mogli živjeti zdravije i s većim prihodima. No, to nije problem samo Dalmacije ili državne razine, već cijele Europske unije. 2017. godine samo je na 1,9 posto ukupnog korištenog poljoprivrednog zemljišta u EU uzgajano voće. Na tih 3,4 milijuna hektara, od čega su dvije petine bile u Španjolskoj, najviše su se uzgajali orašasti plodovi, potom jabuke i kruške te koštičavo voće, a stolno grožđe se uzgajalo na tek 2,8 posto tog zemljišta. Sada se voće i povrće uzgojeno u EU procjenjuje na 57,5 milijardi eura vrijednosti. Svima dobro poznati izazovi koje je donijela epidemija koronavirusa ponovno su vratili fokus na poljoprivredni uzgoj i dostupnost svježeg domaćeg voća i povrća, a i ostali trendovi u održavanju zdravlja, kao i zaštite okoliša, usmjeravaju sve više pozornost ljudi na plodove koji dolaze s domaće zemlje, iz provjerenih ruku.

Jedan takav domaći, kvalitetan proizvođač je i vrgorski OPG 'Nenad Barbir'. Obitelj Barbir je važnost vlastitim radom uzgojenog proizvoda prepoznala još davnih dana. Doselivši se na ovo područje još prije nekoliko stoljeća, počeli su se baviti maslinarstvom, vinogradarstvom i stočarstvom.

- S obzirom da je prostor na kojem danas proizvodimo voćne vrste i vinovu lozu bilo dno jezera, nakon melioracije u tridesetim godinama prošlog stoljeća i bušenja tunela za odvodnju vode iz Jezera, došlo je do intenzivnije proizvodnje jer su nastale veće obradive površine - pojašnjava Nenad Barbir put do današnjeg OPG-a.

Obitelj se kroz godine kontinuirano prilagođavala novonastalim uvjetima. Tako su se pedesetih intenzivno bavili vinogradarstvom jer su postojale otkupne stanice za preradu grožđa, a potom su gotovo posve prestali s tom tradicijom zbog okolnosti tijekom Domovinskog rata.

- Mojim odlaskom u osnivanje oružanih snaga RH MUP 1990. godine, pa poslije u Vojnu policiju i 116. brigadu do 27.12.1995. godine proizvodnju su vodili moji roditelji. Promjenom svjetskih trendova potrošnje svježeg voća i povrća, opredijelili smo se za proizvodnju voća, čime se bavimo posljednjih dvadesetak godina. Voće uzgajamo za distribuciju, a vinsko grožđe za osobne potrebe. Sve to ne bi bilo moguće da priroda nije dala blagodati izvora pitke vode rijeke Matice - dodaje Barbir.

Koštičavo, jabučasto i bobičasto voće te stolno i vinsko grožđe ovog OPG-a zbog takvih su specifičnosti vrgorskog kraja posebni po mirisu, okusu i boji. Tu posebnost kupci prepoznaju odmah čim probaju vrgorske sočne plodove, za koje su mnogi i čuli da su odlične kvalitete, ali je važno da ih sada lakše i pronađu u moru što uvoznih, što proizvoda drugih regija.

- Nova oznaka Vrgorac Quality važna je za plasman na tržište i za kupca koji je u potrazi za dobrim, zdravim i ukusnim proizvodom, kakav poljoprivrednici s prostora Vrgoračkog polja i uzgajaju. Rezultat našeg truda primjetan je već pri prvoj kupnji, koja će se lakše ostvariti uz ovu oznaku kvalitete i podrijetla - ističe Nenad Barbir, napominjući da je to sada posebno važno budući da je plasiranje proizvoda bilo nemoguće za vrijeme ograničenja kretanja zbog epidemiološke situacije.

Predanim radom svih članova, ova je obitelj postigla da se njihovo voće može pronaći u prodajnim centrima Hrvatske, Austrije i Slovenije. Iako se ne radi o velikim količinama, kvalitetom su uspjeli razviti prepoznatljivost na tržištu, navodi dalmatinskiportal.hr.

OPG 'Nenad Barbir', pokrenut 2003. godine, može biti primjer kako Dalmacija, a tako i čitava Hrvatska, mogu prirodne prednosti pretvoriti u višestruko koristan proizvod, koji se može plasirati na tržištu cijele EU, ako se za to stvore povoljni uvjeti. Poljoprivreda će u narednom razdoblju svakako biti jedna od najvažnijih grana gospodarstva kojom će se baviti institucije i članice EU, a naše voće i povrće bi zbog svoje kvalitete, proizašle iz ogromnog iskustva i znanja naših ljudi, bilo dobrodošlo na svakom stolu diljem Europe. To je vrijednost u koju valja ulagati i promovirati je, kao što smo do sada sunce i more.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!