Logo
Ispiši ovu stranicu

Crnogorci: Ne damo plaže koje nam Rusi žele oteti

Crnogorci: Ne damo plaže koje nam Rusi žele oteti

Više od dvije i pol tisuće stanovnika Grblja, predalo je u početkom ovog tjedna peticiju kojom od države Crne Gore traže da ne dopusti da njihove dvije plaže Ploče i Trsteno, daju u zakup „navodnim inozemnim investitorima i domaćim gospodarstvenicima“.

Uz peticiju, stanovnici Grblja poslali su i pismo ruskom oligarhu Olegu Deripaski koji je na tom području izgradio luksuzni kompleks vila, a za kojega sa tvrdi da je „bacio oko“ na te dvije poznate plaže, kojim ga upozoravaju da neće mirno gledati kako im otima „izvor života i opstanka“, piše Boka News.

Mještani navode da su za obalu stanovnici ovog kraja posebno emotivno i životno vezani kroz vjekove, jer je ona predstavljala izvor života i opstanka.

„U sadašnje vrijeme s razvojem turizma to je naravno još i više izraženo. Naš stav je jasan, mi smo svoji na svome i smatramo da nikome više od nas samih ne može pripasti ni jedan pedalj naše obale“, ističe se u peticiji.

Mještani Grblja navode i da se nazočnost ruskog gospodarstvenika naročito osjeća na natječajima za zakup plaža koje organizira JP Morsko Dobro Crne Gore na koje se Deripaska javlja “basnoslovnim ponudama“ a te ponude stanovnici Crne Gore ne mogu pratiti.

Navode da su se za pomoć obratiliveleposlanstvima Europske Unije, Sjedinjenih Država, SR Njemačke i Velike Britanije.

"Kao mještani ovog kraja koji žele dobrosudsjedske odnose, moramo istaknuti da ćemo koristiti sva zakonska i demokratska sredstva kako bismo zaštitili svoja prava”, navodi se u peticiji koju je potpisalo dvije i po tisuće građana Grblja.

Ruski biznismen Oleg Deripaska nije omiljena osoba među crnogorskim stanovništvom pošto je njegova kompanija CEAC od 2005 do 2009. Godine upravljala, tada najvećom kompanijom u Crnoj Gori – Kombinatom aluminija Podgorica.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!