Lopovi s brzim računalima i dekoderima opljačkali bankomate, odnijeli više od dva milijuna KM

Ukrajinci Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Juriovič Bojko (37) za nekoliko dana su, kako se sumnja, ukrali više od dva milijuna maraka iz bankomata “Sberbanke” u BiH.

Oni su, kako otkriva izvor Dnevnog avaza blizak istrazi, operirali na širem području Federacije BiH, a bili su opremljeni brzim računalima i specijalnim dekoderima koji su pronađeni kod njih tijekom uhićenja u Bihaću. Uhvaćeni su na djelu kada su ispraznili jedan bankomat, iz kojeg su ukrali 100.000 KM, potvrđeno je iz Tužiteljstva USŽ.

Prema informacijama iz više bh. sigurnosnih agencija, Ukrajinci su u BiH ušli krajem siječnja, a spekulira se da su koristili srbijanske i ruske putovnice.

Iz sarajevskog tužiteljstva je rečeno kako se sumnja da su operirali i u najvećem bh. gradu, a u istragu su uključeni inspektori za tehnološki kriminal Federalne uprave policije.

Spekulira se da su iz bankomata na području Sarajevske županije podignuli oko 700.000 KM.

Istovremeno pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a TŽ tragaju za organiziranom grupom kriminalaca koji su u dane vikenda opljačkali bankomate na području Tuzle, Lukavca i Gračanice.

- Radi se o tri bankomata, odnosno po jednom u Tuzli, Lukavcu i Gračanici. Nama su događaji prijavljeni u nedjelju navečer – potvrdila je za Avaz Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TŽ.

Avaz neslužbeno doznaje kako je s bankomata na području Tuzle ukradeno više od 150.000 KM, a zajedno s novcem podignutim u Lukavcu i Gračanici iznos prelazi 300.000 KM. -
Čekamo izvješće. Radi se o pljačkama koje su se dogodile na širem području Federacije BiH, a između ostalog i na području TŽ – kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Županijskog tužiteljstva TŽ.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili kazneno djelo teške krađe u vezi s kaznenim djelom računalne prevare.

Tim istražitelja koji radi na rasvjetljavanju pljački bankomata jučer je stupio u kontakt s crnogorskom policijom koja raspolaže određenim informacijama o Zajcevu i Jurioviču. Oni su tamo, također, izveli sličnu operaciju kada su ukrali više milijuna eura.vecernji.ba

 
index Instagram400x230 youtube