Ljubušak među osam osoba koje se tereta za više od 20 pljački bankomata

Više od dva mjeseca od spektakularne akcije „Orka“, koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije pod nadzorom Tužiteljstva HNŽ, u ovoj pravosudnoj instituciji su, kako saznaje Avaz, podigli optužnicu kojom je obuhvaćeno 12 osoba, a koja je jučer potvrđena.

Njih osam, potvrđeno je za Avaz, terete se za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s razbojništvom i teškim krađama.

To su Rahman Begluk (32), koji je označen kao vođa grupe, Alen Begluk (35), Jozo Markić (36), Zoran Mikulić (47), Haris Zuko (29), Radislav Gavrić (39), Mugdim Omanović (35) i Enis Mandal (35).

Uz njih, još četiri osobe, N. Č., F. P., S. Ć. i N. L., obuhvaćene su optužnicom, ali za krivična djela prikrivanja, pomaganja i neovlaštenog držanja oružja.

Prema optužnici, terete se da su kao organizirana grupa u posljednjih pet godina na širem području Federacije BiH počinili više od 20 krivičnih djela, a riječ je o razbojništvima i teškim krađama. Kada je riječ o počinjenim krivičnim djelima, to su pljačke bankomata u tržnim centrima „Bingo“, „Robot“ i „Namex“, i to upotrebom plina i eksploziva.

 
index Instagram400x230 youtube