Poznata imena osoba uhićenih zbog namještanja nogometnih utakmica u Prvoj ligi FBiH

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) do sada su uhitili osam osoba u akciji kodnog naziva "Var", a koja je usmjerena protiv više nogometnih sudija zbog sumnje u namještanje utakmica, prenosi Klix.ba

Ovu informaciju potvrdio nam je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović koji je rekao da se akcija koja je započeta rano jutros i dalje nastavlja.

Riječ je o akciji koju pripadnici SIPA-e provode po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine na širem području naše zemlje, a između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Kaznenog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Kako "Avaz" saznaje, do sada je uhićeno 12 osoba, među kojima su sudije, delegati, menadžeri...

Riječ je o Iliji Živkoviću, Salemu Proliću, Vladimiru Dominkoviću, Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Kenanu Bajraktareviću, Anti Bilješku i Fuadu Zahiroviću. Svi su oni privedeni u prostorije SIPA-e, pojedini u Sarajevu, a ostali u Mostaru i Tuzli

Iako su neki mediji objavili, među uhićenima nisu sudije Miloš Gigović i Zoran Grbić.

No, pod istragom su, kako neslužbeno Avaz saznaje, Azmir Husić, nogometni menadžer i prvi čovjek Tuzla Cityja, ali i Midhat Sarajčić, sportski direktor NK Travnik, Edo Ekmeščić iz NK Metalleghe-BSI Jajce... Sada se utvrđuje u kojem su statusu ove osobe, tko je i kada kome dao novac. Neki bi mogli biti svjedoci. Sve ove aktivnosti rađene su po naredbi Tužiteljstva i Suda BiH.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 11 Studeni 2019 12:46
 
index Instagram400x230 youtube