Velika akcija SIPA-e zbog namještanja nogometnih utakmica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na širem područiju Bosne i Hercegovine jutros provode operativnu akciju “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osmunjičeni u ovom predmetu počinili krivično djelo “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i “Primanje dara i drugih oblika koristi”, potvrđeno je za “Avaz”.

Akcija se provodi po naredbama Tužiteljstva i Suda BiH, a odnosi se na namještanje nogometnih utakmica iz Prve lige FBiH u sezoni 2018./2019. i usmjerena je protiv sudaca

U tijeku su pretresi na nekoliko lokacija na širem području Bosne i Hercegovine, između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mjestima.

Pod sumnjom su utakmice Goražde - Velež, GOŠK - Budućnost Banovići i nekoliko utakmica koje je igrao sarajevski Olimpic, kao i Metalleghe iz Jajca. Isražitelji su dokumentirali da su suci i službene osobe uzimali mito kako bi pogodovali određenim klubovima.

Pod istragom su Ante Bilješko, Kenan Bajraktarević, Vladimir Dominković, Ilija Živković, Salem Prolić, Irfan Durić, Fuad Zahirović i drugi, saznaje Žurnal.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 11 Studeni 2019 08:06
 
index Instagram400x230 youtube