Logo
Ispiši ovu stranicu

Imotska bankarica, direktorica iz Ljubuškog i satnik HV-a osuđeni za gospodarski kriminal

Imotska bankarica, direktorica iz Ljubuškog i satnik HV-a osuđeni za gospodarski kriminal

Nedjeljka Šuto (56), bivša bankarska službenica imotske poslovnice Privredne banke, osuđena je nepravomoćno na splitskom Županijskom sudu na tri i pol godine zatvora zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave.

Izrečena je i mjera po kojoj joj je devet godina zabranjeno obavljati dužnosti i djelatnosti u vezi s bankarskim poslovima, kao i poslovi raspolaganja novcem.

Osim nje, sutkinja Višnja Strinić na po godinu dana zatvora osudila je Sanju Tomić(45) iz Ljubuškog, direktoricu trgovačkog društva “Ledelse” d.o.o. Imotski, i Marija Todorića (50), odlikovanog satnika HV-a, bivšeg carinika i ovlaštenog potpisnika za raspolaganje po računima navedenog trgovačkog društva.

Prema presudi, trojka je od početka 2013. godine do polovine 2014. godine zajednički i dogovorno prebacivala novac s računa klijenata. Nedjeljka Šuto je kao bankarica imotske poslovnice, bez znanja i suglasnosti 12 klijenata banke, na poticaj Tomić i Todorića, raskidala ugovore o oročenom depozitu te njihov novac prenosila na druge štedne knjižice i račune.

Od 30. travnja do 5. lipnja 2013. godine je s računa jedne klijentice uzela najmanje 105 tisuća kuna koje je vratila nakon što je otkrivena 2014. godine. S računa drugih klijenata skinula je više od 600 tisuća kuna, sastavljajući lažne naloge za raskidanje depozita, prijenos i isplatu i potpisujući se u ime tih klijenata. Novac je većim dijelom doznačavala na račun tvrtke “Ledelse”.

Nezaposleni i bez primanja

S tog su računa novac podizali i Sanja Tomić, kao direktorica, i Mario Todorić, kao ovlašteni potpisnik za raspolaganje po računima tog društva. Bankarica Šuto je, po presudi, za sebe uzela 105 tisuća kuna, dok je Sanja Tomić zadržala nešto više od tri milijuna i 750 tisuća kuna, a Todorić oko 148 tisuća kuna.

Privredna banka oštećena je za nešto više od 4 milijuna kuna koje osuđeni trojac mora solidarno vratiti po pravomoćnosti presude

Veći dio novca, pak, ukupno 3.095.618 kuna, i dalje je ostao na računu tog društva jer je blokiran rješenjem suda od 9. lipnja 2014. godine, kada su makinacije otkrivene, piše Slobodna Dalmacija.

Budući da su svih troje, po podacima iz presude, nezaposleni i bez primanja, treba vidjeti na koji će način namiriti štetu banci koja je morala obeštetiti pokradene klijente.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 07 Studeni 2019 22:07
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!