Logo
Ispiši ovu stranicu

INTERPOL se uključuje u istragu oko uriniranja po spomen-ploči Ludviga Pavlovića!?

INTERPOL se uključuje u istragu oko uriniranja po spomen-ploči Ludviga Pavlovića!?

U istragu gnjusnog čina uriniranja po spomen-ploči časniku Hrvatske vojske Ludvigu Pavloviću mogao bi se uključiti i Interpol ako se pokaže da su počinitelj ili više njih nedostupni tijelima progona u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Odgovor na niz pitanja

Milan Galić, komesar Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije, kazao je u izjavi za Večernji list kako su operativne policijske radnje u tijeku u cilju rasvjetljavanja ovog djela, kao i utvrđivanja identiteta počinitelja, a istraga će pokušati dati odgovor i na pitanje tko je načinio fotografiju te gdje se, odnosno na kojim sve društvenim mrežama ona dijelila, a u svemu imaju pomoć Federalne uprave policije.

Galić ističe kako postoji osnova sumnje da se radi o kaznenom djelu izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje te će policija, nakon što utvrdi identitet osoba koje su sudjelovale u ovom činu, podnijeti kaznenu prijavu protiv njih. Galić je najavio i raspisivanje potrage preko svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, a ako je osoba u inozemstvu, obavijestit će se Interpol sa zahtjevom da se on ispita, nakon čega će se podnijeti kaznena prijava. U međuvremenu Županijsko tužiteljstvo ZHŽ-a u Širokom Brijegu naložilo je da se raspiše potraga za nepoznatim počiniteljem koji je urinirao po spomeniku Ludvigu Pavloviću u Vinjanima kod Posušja. Uvidom u Kazneni zakon FBiH vidljivo je kako je za onoga tko izazivanje nacionalne ii vjerske netrpeljivosti učini izlaganjem poruzi narodnosnih, etničkih ili vjerskih simbola, predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora. Inače, pojedini portali objavili su kako je osoba s fotografije Blagota Banjo Mićunović, vjerni navijač Crvene zvezde iz Herceg Novog u Crnoj Gori, kojemu ovo nije prvi put da pokazuje svoj primitivizam i mržnju prema Hrvatima.

Početkom ožujka 2018. na, za sada, nepoznatoj lokaciji na Jadranskoj obali ovaj Crnogorac urinirao je i na zastavi Republike Hrvatske, a fotografiju je također objavio na društvenim mrežama. Ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da su mnogi, vjerojatno s istim niskim promilom moždane materije te istih uvjerenja, podržali ovaj huškački čin. Radi se o jednom od najsramotnijih anticivilizacijskih činova koji pokazuje količinu mržnje s kojom pojedinci nastupaju prema Hrvatima, a sličan obrazac mogao se vidjeti i nedavno kada je oskvrnavljeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima 156. brigade Hrvatske vojske u mjestu Slivnica na jugoistoku Ravnog nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu. Nepoštivanje spomen-obilježja govori o onima koji takvo što i rade, a provokacije, koje su učestale u posljednje vrijeme, poziv su za ozbiljnu analizu.

Aktivist i časnik

Spomen-ploču u Studenim Vrilima na cesti između Tomislavgrada i Posušja, u sjećanje na Ludviga Pavlovića, postavila je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne. Ludvig Pavlović Lutko (10. travnja 1951. – 18. rujna 1991.) hrvatski je iseljenički aktivist, pripadnik Bugojanske skupine i časnik Hrvatske vojske. Poginuo je pod nerazjašnjenim okolnostima kod Posušja uoči rata u BiH. Spomen-ploča postavljena je upravo na mjestu na kojem je pronađeno njegovo tijelo.

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 31 Srpanj 2020 13:07
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!