Kako se glasovalo u BiH: Barbariću najviše preferencija u Hercegovini, Vidoviću u Bosni

Nositelj Neovisne liste Željko Glasnović, kojemu za ulazak u Sabor nedostaje 11 glasova, zatražio je ponovno prebrojavanje glasova u Livnu tvrdeći da mu tamo nije pridodano točno toliko glasova, piše Večernji list BiH.

“Birački odbor odlučio je tih 11 listića uskratiti Neovisnoj listi Željka Glasnovića. Prema izjavi troje članova biračkog odbora, glasački listići nisu uništeni. Očekujemo žurnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva kojom će se ponoviti izbori u navedenoj izbornoj jedinici, biračko mjesto 34”, poručio je Glasnović preko odvjetnika. Dok se čeka odluka DIP-a, objavljeni su svi podaci o glasanju na svim biračkim mjestima, uključujući i ono broj 34 na koje se poziva njegov tim. Zanimljivo je, ali ujedno je u Livnu, odnosno na tamošnjim četirima biračkim mjestima, uvjerljivo slavio Željko Glasnović s najvećim brojem osobnih preferencija. Tamo je u ukupnome broju glasova ipak slavio HDZ BiH koji je uspio izvući najveći broj birača, ali njihovi kandidati nisu ipak dobili osobito velik broj preferencijalnih glasova.

BiH presudila

Za HDZ-ovce glasalo je 1585 birača, slijedi Glasnovićeva Neovisna lista s 975 glasova, a na trećem mjestu je Most nezavisnih lista s 324 birača koji su im dali povjerenje. Gledajući preferencije, Glasnović, koji je u ratu bio zapovjednik postrojbi HVO-a, tamo je dobio 771 glas hrvatskih birača koji su sudjelovali na izborima za XI. izbornu jedinicu za Hrvatski sabor. Najveći broj preferencija, njih 593, iz redova HDZ-a imao je Josip Gelo, nekadašnji veleposlanik BiH u Vatikanu, kojega je smijenio Željko Komšić. Istodobno, donedavno HDZ-ov ministar u županijskoj Vladi Ivica Brešić, koji je napustio ovu stranku te se priključio Hrvatskoj republikanskoj stranci i u Livnu je na čelu Općinskog odbora, dobio je 126 preferencija. U Mostaru je glasao uvjerljivo najveći broj birača iz 11. izborne jedinice i uvjerljivo je ovih 20 biračkih mjesta najviše pridonijelo HDZ-u da u Saboru ima sva tri mandata. Naime, tamo je ova stranka dobila potporu čak 8065 birača, što do sada nije zabilježeno, drugi je bio Most, čiju je osnovicu činila Hrvatska republikanska stranka, s 1927 glasova, a treća je pak bila lista Željka Glasnovića s 1651 glasom. Gledajući preferencije u Mostaru, ali i ukupno u BiH, pobjednik je Nevenko Barbarić, načelnik Ljubuškog. On je imao 3455 glasova preferencija u Mostaru. Na drugom je mjestu Zdravka Bušić s 1434 preferencijalna glasa, a na trećem je bio Željko Glasnović s 1344, slijedi Slaven Raguž s 892 preferencije u Mostaru.

Mali broj u Banjoj Luci

U Sarajevu je HDZ prikupio najviše, 1020 glasova, Most je dobio 105, a Glasnovićeva lista 82 glasa. Tamo je Radoje Vidović ostvario najviše preferencija, 568, slijedi Barbarić sa 121. Drugi najbolji rezultat HDZ je ostvario u Vitezu s 3724 glasa, Neovisna lista Željka Glasnovića dobila je 307, a Most 138 glasova. Tamo je Radoje Vidović osvojio 2137, a Glasnović 291 preferenciju. U Tuzli je HDZ skupio 1018, Most 83, a Neovisna lista Željka Glasnovića 57 glasova. Po preferencijama daleko ispred svih je HDZ-ovac Danijel Nikolić s 332 glasa. U Banjoj Luci HDZ je osvojio 105 glasova, a Glasnovićeva lista 19. Po preferencijama, Julija Jakešević dobila ej 15 glasova.

 
index Instagram400x230 youtube