Domaći proizvođači lubenica u ratu s uvoznicima oborili cijenu i zavladali veletržnicom u Tasovčićima

Na veletržnici u Tasovčićima neuobičajena situacija, stalni prodavači voća i povrća rekoše da je utovar, u petak izjutra, bio dobar, ali su cijene nastavile padati.

Istina pad cijena može se smatrati logičnim jer se ponuda rajčica, paprika, patlidžana i drugog povrća, povećava iz dana u dan. Druga nelogičnost u današnjem barometru je prepolovljena cijena domaćih lubenica smo desetak dana od njihove pojave. Sa 0,80 do 1,0 KM cijena je pala na 0,40 do 0,50 KM za kilogram?! Međutim, razgovarajući s proizvođačima stigli smo do odgovora za tu nelogičnost. Prema njihovom tumačenju na pojavu domaćih lubenica uvoznici su odgovorili obaranjem cijene, a zatim su domaći proizvođači prihvatili izazov i prepolovili cijenu tako da se uvoz lubenica iz Albanije, Grčke, Turske i Makedonije, odakle je sve stizala, trenutačno ne isplati.

Od ostalih zanimljivosti ističemo visoke cijene ljetnih jabuka, krušaka i šljiva. Jabuke se trže po cijeni od 1,5 do 2,5 KM, kruške po 2,0 do 2,5 KM, a šljive od 1,8 do 2,5 KM. Za razliku od navedenog, cijena smokava petrovača od pregleda cijena zadnjeg petka u lipnju, niža je za dva i pol puta, s 2,5 do 3,5 KM pala je na 1,0 do 1,5 KM. Kao zanimljivost izdvajamo i krastavce, čija je cijena u daljem padu i trenutačno su od 0,15 do 0,40 KM.

Cijene voća proteklih dana bile su promjenjive, jedino su višnje 1,5 do 1,8 KM i sve rjeđe jagode 2,5 KM, zadržale približnu cijenu. Skuplje su marelice 3 do 4 KM, te maline i kupine čija je nova cijena 5 KM za kilogram. Nešto jeftinije su breskve 1,0 do 1,2 KM, zatim nektarine 1,2 do 1,5 KM, bostan 0,90 do 1,10 KM i već spomenute lubenice. Trešanja nakon puna dva mjeseca, u ponudi nije bilo.

Povrće, krumpiri i kupus su zadržali cijenu i dalje se trže za 0,40 do 0,50 KM, stabilna je i cijena raštike 1,0 do 1,5 KM za kilogram, zatim crvenog luka 0,7 do 1,0 KM, te peršina i celera čiji list se i dalje cijeni od 2 do 3 KM za kilogram. Kod povrća nešto skuplja su samo tri artikla – zelena salata 1,0 do 1,5 KM, zatim kelj 0,8 do 1,0 KM, te bijeli luk u refuzi sada je 2,5 KM, dok se u vijencima i dalje cijeni 5 KM. Pojeftinjenja su bila češća, pa je tako cijena rajčica pala sa 0,7 do 1,0 KM, sitne chery rajčice i dalje su 3 do 4 KM. Jeftinije su i paprike, nova cijena je od 0,6 do 1,2 KM, za nijansu su jeftinije tikvice 0,4 do 0,5 KM, zatim mrkva i cikla čija je cijena od 0,8 do 1,0 KM, te mahune ili kako to Čapljinci kažu mohune, 1 do 2 KM za kilogram. Na veletržnicu je stigao i prvi mladi kukuruz i to iz Bosne, cijeni se 0,50 KM komad.

Na prilazu veletržnici početkom srpnja, nije bilo presadnica cvijeća i povrća, koje je bilo nezaobilazno u protekla četiri mjeseca. Najbogatija bila je ponuda ribe i drva. Ponuda ribe sve je raznovrsnija, a cijene stabilne pa se tako somići i srdela cijene po 6 KM za kilogram, pastrva iz uzgoja je 9, a šaran 10 KM. Som i smuđ cijene se također po 10 KM, dok je mol bio 12 KM, a lubin i orada iz neumskih ribogojilišta, 15 do 17 KM. Bilo je i jegulje koja se po uobičajenoj cijeni 40 KM kilogram, ovoga puta nije rasprodala. Mliječni proizvodi, mladi sir za pitu iz Podveležja, cijenio se 4 KM, miješani sir ovčji/kravlji bio je 10 do 12 KM, bilo je i suhog ovčjeg sira čija cijena se kretala od 15 iz Podveležja, pa do 20 KM sa Zelengore i kupreški u kolutovima. Brašno od heljde bilo je 5 KM, a ražovo 1,5 KM. Drva su imala standardnu cijenu 85 KM prostorni metar oblovine, pa do 100 KM cijepana. Uz navedeno u ponudi je bio i kućanski pribor, te poljoprivredne alatke kovača iz Vareša i razna druga roba.

 
index Instagram400x230 youtube