Logo
Ispiši ovu stranicu

Javne nabavke tijekom korone: Neučinkovite, netransparentne i diskriminirajuće [video]

Javne nabavke tijekom korone: Neučinkovite, netransparentne i diskriminirajuće [video]

Javne nabavke odavno su najunosniji biznis u Bosni i Hercegovini i način za izvlačenje proračunskog novca, koji ne poznaje opće dobro bh. građana. To pokazuju i primjeri nabavke medicinske opreme i respiratora tokom pandemije koronavirusa, kada je većina institucija radila izvan Zakona o javnim nabavkama.

Više od 500 javnih nabavki zabilježeno je tijekom pandemije u Bosni i Hercegovini.

Niti jedna nije provedena po zakonu. Da su neučinkovite, netransparentne i diskriminirajuće za sudionike u postupku, smatraju u Fondu otvoreno društvo BiH.

Njihova istraživanja pokazala su, između ostalog, da osam od deset gospodarstvebika koji sudjeluju u postupcima javnih nabavki smatraju da je prisutna korupcija u ovom području i da se poslovi namještaju unaprijed.

MERVAN MIRAŠČIJA, Fond otvoreno društvo BiH:

"Pa smo bili svjedoci nabavki fontana, nabavki automobila, izgradnje zgrada, nabavki toplih i hladnih napitaka, nabavki slava i proslava."

ELDIN KARIĆ, ravnatelj Antikorupcijske mreže "Account":

"Kada je proglašena pandemija tada su političari i predstavnici institucija u BiH to shvatili kao poziv da oni krenu bjesomučno da troše naše pare bez ikakve kontrole."

Većina javnih nabavki u vrijeme pandemije koronavirusa vršena je bez odluke o pokretanju postupaka, direktnim sporazumom ili pregovaračkim postupkom bez objave javnog poziva, tvrde u Fondu otvoreno društvo.

Prvobitna tumačenja Agencije za javne nabavke da javna nabavka može biti izuzeta od primjene Zakona u situacijama krajnje hitnosti većina institucija je shvatila kao odriješene ruke da uopće ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, tvrde iz Transparency Internationala. To pokazuju primjeri poput nabavke respiratora i medicinske opreme.

IVANA KORAJLIĆ, Transparency International BiH:

“Tu je bila i zloupotreba također i pregovaračkih postupaka bez objave. Mi smo podnijeli i kaznene prijave u određenim slučajevima, posebno kada govorimo o nabavkama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske gdje su sklopili ugovore s nekvalificiranim ponuđačima.”

AGENCIJA ZA JAVNE NABAVKE BIH

“Zakon o javnim nabavkama je čitavo vrijeme pandemije u primjeni, ni u jednom trenutku nije suspendiran, niti je donijeta bilo kakva odluka ili drugi propis kojim se Zakon suspendira.”

O nabavci respiratora u Federaciji BiH i pokretnoj bolnici u Republici Srpskoj detaljan izvještaj od Uprave za neizravno oporezivanje BiH zatražilo je Privremeno istražno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

BRANISLAV BORENOVIĆ, Privremeno istražno povjerenstvo ZD PSBiH

“Po kojim cijenama i koje količine respiratora su ušle u Bosnu i Hercegovinu od strane pojedinih povlaštenih poduzeća koji su, tako da kažem, po sustavu uzorka isplivali na površinu.”

Dok se još čeka na konkretne odgovore, s druge strane kaznenu odgovornost sustav javnih nabavki na razini Bosne i Hercegovine i u Federaciji BiH i ne prepoznaje. U Republici Srpskoj zakonom jesu predviđena dva kaznena djela: zloupotreba u javnim nabavkama i posredovanje u dobijanju poslova u javnim nabavkama.

No, procjene su da Bosna i Hercegovina godišnje u sustavu javnih nabavki gubi od 300 do 500 milijuna maraka.

Pitanje je stoga, koliko ih je još izgubljeno tokom pandemije?

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 29 Lipanj 2020 08:41
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!