Logo
Ispiši ovu stranicu

Gospodarske zone generiraju milijarde, spas su za radna mjest

Gospodarske zone generiraju milijarde, spas su za radna mjest

Poticanje i razvoj maloga i srednjega poduzetništva u Bosni i Hercegovini sve se više veže za izgradnju poslovnih zona u brojnim općinama koje gospodarstvenicima nude niz pogodnosti u odnosu na dosadašnji način poslovanja.

Tu se, u prvom redu, misli na niže cijene zakupa zemljišta, kao i već uređenu infrastrukturu, počevši od one komunalne, pa do električne energije i interneta. Osim poticanja maloga i srednjega poduzetništva, gradnjom gospodarskih zona, općine u Bosni i Hercegovini imaju namjeru izmicanja djelatnosti iz užih gradskih središta te njihovo koncentriranje na, za to, predviđene prostore.

Generiranje izvoza

O uspješnosti modela pokazuje podatak federalnoga Ministarstva obrta, a prema kojem se u Federaciji BiH nalazi više od 120 ovakvih gospodarskih zona u kojima posluje više od 930 tvrtki, a sve zajedno ostvaruju iznos koji premašuje 3,2 milijarde konvertibilnih maraka. Gospodarske zone, kao je što je vidljivo, generiraju visok profit, a uglavnom zapošljavanju stanovnike općine u kojoj se nalaze, a sustav ustroja je takav da im omogućuje brže i učinkovitije reagiranje na izazove tržišta. S druge strane, općina svoja ulaganja nižim cijenama zemljišta, kao i uređenjem infrastrukture, može vrlo brzo vratiti.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić i direktor građevinske tvrtke DD Graditeljstvo d.o.o. u četvrtak su potpisali ugovor o izgradnji komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Zvirovići ukupne vrijednosti 272.066 konvertibilnih maraka. Predmet ugovora je izvođenje radova na izgradnji vodoopskrbe i oborinske odvodnje u zoni dužine 850 metara, a cilj projekta je osigurati uvjete poduzetnicima i riješiti potrebe za poslovnim prostorom, zajedničkim korištenjem infrastrukture i poticanje razvoja gospodarstva, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Grada Čapljine.

Izvođač radova tvrtka DD Graditeljstvo i podizvođač Javno komunalno poduzeće Čapljina izabrani su provedbom otvorenog postupka javne nabave, a potpisavši ugovor, izvođači radova obvezali su se ugovorene radove izvesti u roku od devedeset kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

“Izgradnjom komunalne infrastrukture otvara se mogućnost za daljini napredak zone i privlačenje novih investitora u zonu, kao i njihovo povezivanje. Ciljevi formiranja zone su razvoj poduzetničke infrastrukture, poticanje rasta i razvoja MSP-a, privlačenje investitora, stvaranje uvjeta za premještaj dijela djelatnosti iz gradskog središta, povećanje broja poduzetnika i povećanje broja zaposlenih”, ističu iz Grada Čapljine. Nešto dalje, u susjednom Ljubuškom, ulaže se u daljnji napredak poslovne zone Zvirići, a nedavno je otvoren moderni novosagrađeni objekt sabirno-distributivnoga centra, namijenjenoga za bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća, odnosno prodaju bez nakupaca. Centar će biti od iznimne pomoći za ljubuški mladi krumpir, koji je već prepoznat na tržištu Europske unije i koji zbog ranoga sazrijevanja nema konkurencije.

Prometno povezivanje

Slični pozitivni primjeri dolaze i iz regije Bosne. Tako je u Žepču krajem prošle godine otvorena industrijska zona Polja, odnosno obilježen je završetak infrastrukturnih radova u industrijskoj zoni u Novom Žepču, koja je u vlasništvu Općine Žepče.

Za sada, tvornice koje rade u ovoj zoni orijentirane su na tekstilnu, kožnu, metalsku i drvnu djelatnost. Poslovna zona Polja ima pogodnu lokaciju i nalazi se na ulazu u grad Žepče. Komunikacijski je izvrsno povezana, što dokazuje blizina magistralne ceste M-17, trasa nove autoceste na koridoru Vc te željeznička pruga Šamac - Sarajevo.

Navedene tri općine, odnosno grada, samo su neki od pozitivnih primjera koji pokazuju kako dobri odnosi i sinergija općinskih tijela i gospodarstvenika mogu rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta u proizvodnom sektoru.

  • Čapljina izgradnjom komunalne infrastrukture otvara mogućnost za napredak zone i privlačenje investitora
  • U Žepču lani otvorena zona Polja, a fokus gospodarstvenika trenutačno je na tekstilnoj, kožnoj, metalskoj i drvnoj djelatnosti
  • Ljubuški, u suradnji sa zadrugom “Plodovi zemlje”, Vladom ZHŽ-a te stranim partnerima, ulaže u zonu
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!