Logo
Ispiši ovu stranicu

Od ponedjeljka građani BiH u Hrvatsku bez samoizolacije?

Od ponedjeljka građani BiH u Hrvatsku bez samoizolacije?

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu prije tri dana je donio odluku da je za građane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije koji dolaze u Hrvatsku obvezna 14-dnevna samoizolacija, no već idući tjedan ta bi odluka mogla biti promijenjena, piše N1.

Hrvatska je od 25. lipnja uvela novi režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Za građane koji dolaze iz tih zemalja uvedena je obavezna 14-dnevna samoizolacija. U samoizolaciju ipak neće morati oni koji tranzitiraju, prekogranični radnici kao i oni koji navode neodgodive osobne razloge poput sprovoda, hitne medicinske pomoći i slično.

Ministar Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera, jučer je na presici još jednom naglasio da postoje iznimke i najavio vjerojatnu promjenu. “Na razini EU postoje situacije koje se podvode pod termin ‘neodgodivih osobnih razloga’. To je usvojeno još ranije i taj režim je postojao i u vrijeme kad je koronakriza bila na vrhuncu.

Ako postoje neodgodivi osobni razlozi, o čemu odluku donosi granična policija, onda je moguće ući, posebno ako se osoba vrati u roku od 24 sata”, pojasnio je Božinović i dodao: “Zadnje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja istječe 30. lipnja pa ćemo do sljedećeg ponedjeljka zapravo još jednom revidirati cijeli taj režim prelaska granice, a s obzirom i na činjenicu da se radi o fazi suživota s virusom, neke će se odluke donositi i brže.”

 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!