Čeka se odluka hoće li Bradvica morati vratiti novac Aluminiju?

Nedavno objavljena informacija o tome kako su uoči gašenja proizvodnje u Aluminiju isplaćeni veći iznosi bivšim visokopozicioniranim uposlenicima ove tvrtke izazvala je buru reakcija u javnosti.

Svi oni su dobili desetine i stotine tisuća maraka na temelju sudskih presuda, ali objavljena informacija je samo dio priče o isplatama uoči obustave proizvodnje.

Informacije govore kako su i neki radnici dobili isplate na temelju sudskih tužbi jer se morao poštovati utvrđeni red isplata, ali njihova imena nisu bila zanimljiva javnosti jer nisu ranije obnašali visoke dužnosti.

Drugi dio priče, onaj zanimljivi, kaže kako će neki direktori koji su dobili dio sredstava na temelju sudskih presuda možda morati sredstva vratiti jer pravosuđe još nije reklo zadnju riječ. Naime, uprava Aluminija je nakon svih iscrpljenih pravnih mogućnosti podnijela zahtjeve za reviziju presuda, a jedna od njih se odnosi i na bivšeg direktora Aluminija Ivu Bradvicu kojemu je uoči gašenja proizvodnje isplaćeno 300 000 maraka.

Ukoliko revizija presude bude uvažena, postoji mogućnosti da će Bradvica morati vratiti sredstva koja je dobio od Aluminija. Odgovor na pitanje oko revizije presude portal Pogled.ba potražio je od bivšeg direktora Aluminija Dražena Pandže koji je samo potvrdio kako je revizija pokrenuta, ali on još nema informaciju o tome u kojoj fazi je taj sudski proces. Revizije su pokrenute upravo dok je Pandža bio direktor Aluminija.

-S obzirom da se radilo o većem iznosu kojeg smo trebali isplatiti u slučaju Ive Bradvice, mi smo kroz pokretanje revizije konačnih presuda odlučili pokušati zaštititi imovinu Aluminija. Svjesni smo činjenice kako se u velikom broju slučajeva revizije odbijaju, ali je bio jedini način na koji smo mogli odgovoriti – rekao je Pandža za Pogled.ba.

Podsjećamo, odlukom sudova na općinskoj i županijskoj razini, Aluminij je Bradvici ukupno trebao isplatiti 970 000 maraka, a 300 000 maraka isplaćenih prije godinu dana predstavlja zakonsku obvezu koju je tadašnja uprava Aluminija morala provesti. Ili krivično odgovarati za njezino neprovođenje.

Ukoliko bi revizija presude Bradvici bila uvažena, zakonski bi bila otvorena vrata i za druge revizije presuda bivšim visokim dužnosnicima Aluminija kojima su također isplaćene milijunske odštete. Podsjećamo, sunovrat Aluminija je krenuo za vrijeme vladavine Ive Bradvice i platformaške vlasti koja ga je postavila na ovu dužnost.

Pandža je dodao kako su zbog revizije angažirani vrhunski pravni stručnjaci i oni su uradili dio posla koji se od njih očekivao.

-S obzirom da ja već mjesecima ne obavljam dužnost direktora Aluminija, nisam upoznat s daljnjim tijekom ovoga predmeta. Vjerujem da će javnost biti upoznata da odlukom o reviziji presude u slučaju bivšeg direktora Bradvice, ali ja nemam informaciju kada bi se to moglo dogoditi – dodao je Pandža i dodao kako više ne želi komentirati ovaj, ali i druge slučajeve.

Na naše inzistiranje da nam pojasni zašto je došlo do ovih isplata, Pandža je samo dodao kako je postojao redoslijed isplata koji se morao poštovati, te kako su pravni zastupnici osoba koje su tužile Aluminij prijetili kaznenim prijavama ako se presude u barem jednom dijelu ne isplate.

-Mi smo radili ono što smo morali i po zakonu. Sada se neke priče izvlače iz konteksta i pokušava odgovornost prebaciti na ljude koji su naslijedili probleme. Nije Aluminij bio u problemima kada sam ja postao direktor već puno prije toga. Ovdje je izgleda samo pitanje je li Aluminij trebao biti ugašen ranije da bi se spriječilo gomilanje dugovanja. A valjda je svima jasno da niti jedan direktor, od Mije Brajkovića pa do mene, samostalno nije mogao donijetu tu odluku – zaključio je Pandža.

 
index Instagram400x230 youtube