Autocestu kroz Hercegovinu koči politika

Cestogradnja je jedna od rijetkih gospodarskih aktivnosti koja nije zaustavljana za vrijeme pandemije koronavirusa, ali dostupni podaci govore kako bi se uz bolju političku volju i bez opstrukcija gradnja cesta, uključujući dionice na koridoru Vc, odvijala mnogo brže, piše Večernji list BiH.

Četiri projekta

Najveći apsurd je taj što izgradnju autocesta u BiH ne koči nedostatak novca, već nespremnost određenih politika na državnoj i entitetskoj razini da omoguće korištenje već odobrenih sredstava, uglavnom od inozemnih kreditora. Čak 1,8 milijardi konvertibilnih maraka namijenjenih cestogradnji, preciznije izgradnji novih dionica na koridoru Vc, blokirano je na različitim razinama odlučivanja. Ono što bi trebalo biti proceduralno-tehničko pitanje, pretvoreno je u nepremostiv problem.

U državnom Parlamentu, gdje na ratifikaciju i odobrenje idu svi međunarodni financijski ugovori, blokirano je oko 600 milijuna maraka. Taj iznos bio je i veći, ali je u međuvremenu usvojeno nekoliko odluka kojima se omogućava povlačenje odobrenih kreditnih sredstava, koje su uglavnom odobrile europske financijske institucije. U konkretnom slučaju “na čekanju” su sredstva koja je još prošle godine za nekoliko dionica na koridoru Vc odobrila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Još veći problem šutnja je Vlade Federacije BiH na zahtjev Autocesta FBiH za dobivanje suglasnosti za raspisivanje međunarodnog natječaja za izvođača radova za gradnju tunela Prenj i dionice od Ovčara do Mostara. Ovi projekti vrijedni su 1,2 milijarde maraka i spadaju među najvažnije segmente koridora Vc. Kreditna sredstva također su osigurana i sada sve ovisi o političkoj volje koje dva mjeseca očito nema.

Inače, planirano je da Autoceste FBiH ove godine ugovore radove u vrijednosti 700 milijuna maraka. To su ugovori za četiri nova projekta izgradnje autoceste, i to dionice Tarčin – Ivan, tunel Kvanj – Buna, Nemila - Vranduk i Poprikuše - Nemila. Trenutačno je na koridoru Vc aktivno osam gradilišta, a riječ je o dionicama Vranduk - Ponirak, Ponirak – Vraca (tunel Zenica), tunel Zenica - Donja Gračanica, Klopče - Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići (poddionica je podijeljena na dva lota, odnosno dva gradilišta). Ukupno je, dakle, u izgradnji 38 kilometara autoceste. Na jugu zemlje i u središnjem dijelu sredinom 2022. možemo očekivati nove funkcionalne dijelove autoceste. S obzirom na to da se radi o objektima koji su prilično teški i zahtjevni za izvođenje - tuneli, vijadukti, mostovi (most Počitelj dug je 945 m), podrazumijevaju rokove izgradnje od 20 do 36 mjeseci.

Novi kilometri

Početkom ovog mjeseca potvrđeno je da Autoceste FBiH trenutačno osiguravaju završni dio dokumentacije za investicijski ciklus od oko 1,7 milijardi maraka kojima bi se omogućila izgradnja novih 50 kilometara buduće autoceste, uključujući već spomenute dionice kroz Hercegovinu. Iz Autocesta Federacije BiH potvrdili su da su poslali Vladi Federacije BiH informaciju i zahtjev za odobrenje za nastavak pregovora s europskim bankama i jednim dijelom konzorcijem bh. banaka. No, očito su neke stvari i do politike, a ne samo do struke i novca. Uostalom, kao i sve drugo u BiH.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 16 Lipanj 2020 23:50
 
index Instagram400x230 youtube