Zašto se taji tko je dobio braniteljske kredite

Fond za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja braniteljskih populacija nije mogao dostaviti „Avazu“ popis korisnika koji su prošle i pretprošle godine dobili sredstva.

Kažu, shodno postupcima, moraju dobiti suglasnost Upravnog odbora. A, i ako dobiju suglasnost, pitanje je, napomenuli su, hoće li moći odati tko je dobio novac jer im na putu stoji Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Ovaj su popis iz Avaza zatražili nakon što je Ured revizora FBiH ustanovio da se novcem u Fondu nije raspolagalo na transparentan način.

Godišnja tranša

Revizori su, naime, ustanovili, prije svega, da točne liste zapravo i nema te da je onda teško utvrditi kako je potrošeno 675.000 KM, koliko od 2002. iznosi godišnja tranša.

Prostom računicom dođe se do sume više od 16,5 milijuna KM, koliko je iz federalnog proračuna otišlo u Fondaciju.

Čak je i ravnatelj Fonda Adem Šačić obećao da će osobno zatražiti odobrenje Upravnog odbora, no ni on nije održao obećanje.

Šačić: Potrebno odobrenje Upravnog odbora  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ministar za braniteljska pitanja FBiH Salko Bukvarević kazao je da je i prošle godine Fondu odobren i realiziran iznos od 675.000 KM.

Odluku o usvajanju programa utroška sredstava navedenog transfera donijela je Vlada FBiH u kolovozu prošle godine. Sredstva su Fondu doznačena 8. studenog prošle godine.

- Postupak odabira i dodjele sredstava vršio je Fond, koja je trebao do kraja 2019. dostaviti izvještaj o realizaciji sredstava - pojasnio je Bukvarević.

Svi izvještaji o utrošku 675.000 KM stigli su do 19. prosinca 2019., kao i izvještaj o radu Fondacije koji je došao do Bukvarevićevog ministarstva do 30. siječnja ove godine.

Izvan roka

- Dakle, jedan izvještaj je dostavljen u roku, ali on se odnosi samo na iznos od 675.000 KM i sadrži popis pojedinačnih odluka odobrenih kredita s imenom i prezimenom. Međutim, ovaj izvještaj ne sadrži sve informacije o tome kako je potrošen sav novac koji je otišao u Fond prošle godine. Naime, iznos sredstava koje je Fond prebacio korisnicima manji je od povrata kredita i kamate u toku godine - kazao je Bukvarević.

On dodaje da izvještaj o radu za ovu godinu sadrži i informacije kako su se sva sredstva dijelila u prošloj. No, dostavljen je izvan roka.

Nisu prošli postupak na Vladi

Ni ministar Bukvarević nije bio voljan da dostavi popise.

- Izvještaje vam u ovom trenutku nisam u mogućnosti dostaviti jer nisu još prošli postupak na Vladi FBiH - kazao je Bukvarević za Dnevni avaz,

Fondaciji je od 2002. godine iz budžeta dostavljeno 16.502.811 KM.

 
index Instagram400x230 youtube