Proglašenje epidemije koronavirusa u Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji, možda i FBiH

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez najavio je da će biti dana suglasnost na zahtjev ćupanija za proglašenje epidemije u Sarajevskoj i Tuzlanskoj ćupaniji, te da će biti pokrenuta inicijativa za proglašenje epidemije u Federaciji BiH.

U izjavi novinarima Čerkez je pozvao stanovništvo da poštuju mjere koje ostaju na snazi zbog virusa korona, iste kao i proteklih 14 dana, te apelirao na stanovništvo da to ozbiljno shvate, prenosi Fena.

Naglašava da je situacija pod nadzorom, ali i da je evidentno da je došlo do naglog i velikog povećanja broja slučajeva u Tuzlanskoj, SŽ, ZDŽ i USŽ. Stoga je pozvao na veću angažiranost inspekcije svih razina, da bi se poštovale mjere.

"Pozvali smo krizne stožere županija da se pojačava epidemijski nadzor na razini županija. Imaju mogućnosti za donošenje i restriktivnijih mjera na razini županija. Bitno je da županije redovito vrše epidemiološku procjenu stanja i sukladno tome donose određene restriktivne mjere. To su sve one mjere koje se mogu donijeti radi zaštite zdravlja stanovništva FBiH odnosno županija", kazao je Čerkez.

Stručnjaci su i danas apelirali na stanovništvo da redovito nose zaštitne maske, izbjegavaju direktan kontakt i drže tjelesnu distancu od najmanje 1,5 metara. Naglašava se i redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija te izbjegavanje okupljanja u skupinama.

 
index Instagram400x230 youtube