Otvaranje granica BiH za državljane EU neće biti prije kraja lipnja

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je danas da nije realno očekivati da će granice BiH otvoriti prema državama Europske unije prije kraja lipnja, uz mogućnost uvođenja restrikcija za neke zemlje ili regije i odluku kriznih stožera.

Ipak država će, kaže, pratiti epidemiološku situaciju jer se upravljanje granicom pokazalo kao važna mjera za kontrolu pandemije koronavirusa, a tokom otvaranja granice vodilo se računa o zdravstvenim radnicima i oporavku privrede te su praćene odluke zemalja susjedstva i EU.

Podsjetio je da je prvobitno granica otvorena za ulazak poslovnih ljudi uz ograničenja, osobama s dvojnim državljanstvom i građanima susjednih zemalja kako se ne bi narušila epidemiološka situacija te je najavio da će se i dalje pratiti što čini i radi EU.

Izaslanik Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) zatražio je danas na sjednici tog doma odgovor od predsjedatelja Tegeltije kada nadležna državna tijela planiraju otvoriti državnu granicu za građane EU porijeklom iz BiH.

- Potrebno je što prije to riješi i regulirati. U pojedinim državama EU žive brojni građana koji su iz BiH i koji žele posjetiti domovinu tokom ljeta te je potrebno poslati im jasnu poruku kada mogu doći u BiH, ali to nije jasno iz odgovora predsjedavajućeg - poručio je.

Ponovio je da nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH tijekom pandemije koja je pogodila brojne zemlje svijeta uključujući i BiH.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 11 Lipanj 2020 12:23
 
index Instagram400x230 youtube