Kako su se učenici i profesori suočili s izazovima online nastav?

Zbog situacije koju je izazvala pandemija COVID-19, učenici i profesori su svoje učionice i školski pribor zamijenili računalima, mobitelima, tabletima i ostalom opremom kako bi mogli nastaviti održavati i pratiti nastavni proces, ali i ostvariti međusobnu komunikaciju.

Nastava u školama se već bliži kraju, a o ishodima, iskustvima i eventualnim poteškoćama razgovarali smo upravo s onima koji su svoj posao ili učenje prebacili na male ekrane.

Marina Musa, profesorica hrvatskog i latinskog jezika u Srednjoj medicinskoj školi Sestara milosrdnica u Mostaru, za Dnevnik.ba kazala je kako u početku i nije bilo lako s cijelim nastavnim procesom koji se prebacio online jer ih je sve zatekla nimalo ugodna situacija.

„Najveći problem bio je taj što dosta učenika nije imalo tehničku podršku za rad, što nas je sprečavalo za rad preko online platforme. Međutim, svi imaju pametne telefone pa smo na taj način uglavnom komunicirali s njima“, govori Musa.

S učenicima redovito komunicira putem različitih aplikacija, preko kojih im šalje obradu novog nastavnog gradiva, zadaće i različite vježbe. Povratne informacije su, kaže Musa, zadovoljavajuće, ali jedan od problema s kojim su se susreli je održavanje pismenih zadaća.

„Učenici redovito rade te pišu zadaće, referate, eseje i slično. Što se tiče poteškoća s kojima se susrećemo pri realizaciji nastavnog procesa, najveći problem je održavanje pismenih zadaća jer ih ne možemo ocijeniti“, kazala je profesorica.

Objašnjava kako je bilo nužno opširne nastavne cjeline prilagoditi učenicima i skratiti gradivo, jer kako navodi, u ovoj situaciji i na ovakav način nije moguće tražiti od njih da savladaju isto, kao što bi to bilo tijekom redovitog održavanja nastave.

„Smatram da su učenici, a i mi profesori, dobro prihvatili ovakav način rada. Svakako su rezultati i ishodi učenja bolji u normalnim okolnostima, odnosno tijekom održavanja redovite nastave, ali obzirom na cijelu situaciju, jako sam zadovoljna načinom na koji privodimo kraju ovu nastavnu godinu“, zaključuje Musa.

Marta Naletilić, učenica trećeg razreda Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru kazala je kako je online nastava isprva bila malo stresna jer su se zatekli u nepoznatoj situaciji te nisu znali hoće li se vratiti u svoje školske klupe ili će do kraja školske godine ostati online.

„Mislim da smo svi svjesni da je poteškoća bilo. Na sreću, većina profesora je maksimalno izlazila u susret te su bili iznimno razumni i strpljivi s nama. Najviše sati smo imali preko Vibera te nekoliko preko Google Classrooma i Zooma. Gradivo smo dobivali na razredni e-mail i u Viber grupe koje smo imali odvojeno za svaki predmet. Poteškoća s razumijevanjem gradiva nije bilo, što možemo zahvaliti glasovnim porukama te se nije osjetila neka znatna promjena u uspjesima učenika“, rekla je učenica Naletilić.

Sličnog mišljenja je i Dragana Marić, maturantica Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru, koja kaže kako je online nastava bila izazov te da im je bilo potrebno određeno vrijeme kako bi se prilagodili na nove uvjete usvajanja znanja.

„Kao maturanti nismo mogli ni zamisliti da ćemo se na ovakav način morati oprostiti jedni od drugih. Jedan od izazova bile su i pripreme za školsku i državnu maturu, kao i za upis željenog fakulteta iz svojih domova. No, profesori su uvijek bili na raspolaganju za sve naše upite i poteškoće, a nadam se da smo i mi opravdali njihovo povjerenje našim radom. Nastojali smo pomoći i jedni drugima koliko god su nam to prilike dopuštale“, kazala je učenica Marić.

Poslijednja izmjena danaPetak, 05 Lipanj 2020 08:08
 
index Instagram400x230 youtube