Novo žarište u Federaciji BiH - čak 19 novozaraženih u jednom gradu

Na Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 225 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Kako je za Faktor potvrdila glavna ravnateljica KCSS-a Sebija Izetbegović, pozitivno je bilo 19 uzoraka.

Svih 19 pacijenata je iz Tešnja.

Kako su ranije naveli iz Općine Tešanj, 21. svibnja virus je potvrđen kod jedne zaposlenice u proizvodnom pogonu i od tada je potvrđeno više novih slučajeva.

Riječ je o istom klasteru, dakle zaposlenicima te tvrtke, njihovim intenzivnim kontaktima ili članovima obitelji.

Jučer je održan sastanak članova Stožera Civilne zaštite, prvenstveno predstavnicima zdravstvenog sektora i sanitarne inspekcije.

"Mjere izolacije za potvrđene kontakte (106) će se nastaviti u narednim danima, a testiranja po stručnoj procjeni epidemiologa. Od danas će i Bolnica Tešanj vršiti testiranja usporedno s uzorcima koji idu u Sarajevo, a od ponedjeljka očekujemo samostalno testiranje u Bolnici Tešanj. Sanitarna inspekcija će posebnu pažnju posvetiti edukativnim i preventivnim pregledima u proizvodnim pogonima i pridržavanju utvrđenih mjera zaštite. Od ponedjeljka (1.6.2020.) Bolnica i Dom zdravlja će raditi po 'starom režimu' s terenskim ambulantama. Mjere Federalnog stožera CZ su uglavnom sve ukinute, ali svaki pojedinac može uraditi puno toga, kroz osobnu higijenu, zaštitnu opremu, distancu i izbjegavanje nepotrebnih kontakata", navodi se u zaključcima nakon sastanka.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 28 Svi 2020 09:10
 
index Instagram400x230 youtube