Međugorje: Interesa ima, dolazaka nema

Može li turizam preživjeti koronavirus, odnosno je li turistička sezona u Međugorju ozbiljno ugrožena i koliki su gubitci, pitanja su na koja sa sigurnošću nije mogao dati odgovore Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice Međugorje.

Hodočasnika još nema

Iako je epidemiološka situacija povoljna, hodočasnika još nema, što je neuobičajena pojava za ovo doba godine, kada u ovom marijanskom svetištu susrećemo velike mase iz svih krajeva svijeta.

-Nažalost, ne mogu vam dati neke konkretne podatke. Mogu reći samo to da postoji optimizam da ćemo makar u kolovozu, rujnu i listopadu imati nešto gostiju. Sve one rezervacije koje su vezane za svibanj i lipanj, prolongirane su za navedene mjesece. Ostaje nada da će granice biti otvorene od 1. lipnja, nakon čega ćemo moći planirati što i kako dalje, kazao je Vasilj za Dnevni list.

Interesa ima

Hodočasnici se, kako navodi, svakodnevno informiraju o mogućim dolascima i razmjenjuju informacije.

-Ljudi, primjerice, iz Poljske i Njemačke nas svakodnevno zovu kako bi bili u tijeku svih ovih događanja. Valjda ćemo im uskoro moći dati više informacija, rekao je Vasilj.

Očito je da Međugorje za godišnjicu Gospinih ukazanja neće vrvjeti hodočasnicima, osim onih domaćih. Upitno je i održavanje Mladifesta, susreta mladih iz cijelog svijeta, koji se svake godine održava u kolovozu.

Trenutačno se misna slavlja u crkvi sv. Jakova održavaju na vanjskom oltaru svakim danom u 8 i 18 sati, dok se u filijalama i dalje ne služe.

Odlučeno je i to kako će se prva sveta pričest u Međugorju održati u nedjelju, 21. lipnja.

 
index Instagram400x230 youtube