Logo
Ispiši ovu stranicu

Održana prva online sveučilišna klauzura

Održana prva online sveučilišna klauzura

Održana je šesta sveučilišna klauzura pod nazivom “Digitalna transformacija obrazovanja V2“ u organizaciji Sveučilišta u Mostaru s partnerima SRCE, CarNET, HT Eronet te medijskim partnerom Večernjim listom.

Ovo je prva online klauzura Sveučilišta koja se prenosila live streamom SUM TV-a, putem Radio televizije Herceg Bosne te HOME TV-a.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić je istaknuo kako nova digitalna transformacija SUM-a znači i produkciju e-sadržaja kroz modernu i profesionalno opremljenu SUM TV i kako je ona i transformacija menadžmenta, profesora, nenastavnog osoblja i svih dionika u procesu oblikovanja modernog SUM-a.

„Uvjeren sam kako do sveučilišne transformacije možemo doći samo osobnim promjenama, a te promjene nisu zbog nas samih nego zbog naših studenat, sadašnjih i budućih. Želimo postati jako i snažno online Sveučilište u ovom dijelu Europe“, kazao je rektor Tomić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras je naglasio kako je u vrijeme pandemije Sveučilište u Mostaru pokazalo da je sposobno koristiti se najmodernjijim digitalnim tehnologijama i to iskoristiti te je čestitao na uspješno organiziranoj nastavi na daljinu.

Hrvatski liječnik i znanstvenik. prof. dr. Dragan Primorac rekao da boljeg načina od postizanja međunarodne izvrsnosti od digitalne transformacije nema, a prema mnogima ona predstavlja jedan od ključnih iskoraka na putu prema inovacijama. „Pitanje izvrsnosti nije pitanje slučajnosti, to je pitanje odabira, a put izvrsnosti već je davno odabralo Sveučilište u Mostaru i čini me neizmjerno ponosnim i sretnim što ste i dalje predvodnik i lider učenja novih postupaka i procesa“, rekao je dr. Primorac.

Dekani ustrojbenih jedinica su objasnili kako su u kratkom roku osigurali potrebne uvjete za provedbu nastave na daljinu, kako se ispiti trenutno provode online te će se i upisi na fakultete provoditi na isti način.

Predstavnici institucija i organizacija koje sudjeluju u procesu digitalizacije osnovnih i srednjih škola, koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, izlagali su digitalizaciji u školama za koju su prvi koraci planirani u rujnu.

Zamjenica ravnatelja CARNET-a dr. sc. Andrijana Prskalo Maček je rekla kako je u Republici Hrvatskoj od presudne važnosti bila infrastruktura koju su gradili kroz godine te su tako prilagodili mrežnu infrastrukturu trenutnim potrebama i optimizirali rad sustava kako bi podrška nastave na daljinu tekla neometano.

„Digitalna transformacija obrazovanja“ panel je u kojem su uz SUMIT sudjelovati i predstavnici Sveučilišnog računskog centra SRCE.

Voditelj SUM TV dr. sc. Franjo Takač je istaknuo kako će Sveučilišna televizija biti na usluzi svim sastavnicama SUM-a, kao i cijelom obrazovnom sustavu u BiH. „SUM TV je tek na početku, ali u sljedećem razdoblju zasigurno će se razvijati u jedan mediji koji će biti obrazovni i koji će nadomjestiti ovu obrazovnu manjkavost koju pružaju druge televizije koje se nalaze u eteru. SUM TV ima priliku to nadomjestiti“, kazao je Takač.

IT centar SUM-a, uz pomoć strateških partnera, do početka nove školske godine planira omogućiti e-Maticu, odnosno digitalni oblik matične knjige, elektronički identitet učenika i nastavnika, sustav za e-učenje „Školarac“ svim školama koji rade po planu i programu na hrvatskom jeziku. Sveučilište u Mostaru će kroz razne radionice kontinuirano obrazovati nastavnike.

Sinergijom uprave Sveučilišta u Mostaru i strateških partnera cilj je obrazovanje podići na višu razinu, stvoriti online Sveučilište, konkurentno u europskom istraživačkom i akademskom prostoru.

Klauzuru je Sveučilište organiziralo u suradnji s Koordinacijom ministara znanosti, obrazovanja, kulture i sporta županija u kojima se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku kao važnim partnerom u cijelom procesu.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!