Preporuke za rad vrtića: Djeca ne trebaju nositi maske, u skupinama najviše 10 osoba

Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio je preporuke za rad predškolskih ustanova, nakon što je Federalni stožer civilne zaštite danas donio preporuku županijskim stožerima da vrtići počnu s radom.

Pored općih mjera koje imaju za cilj sprečavanje širenja bolesti COVID-19 poput higijene ruku, respiratorne higijene, izbjegavanje dodirivanje lica, u vrtićima se u preporukama inzistira da svi upposlenici nose maske, te da se ako je moguće organizira rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremensko razdoblje u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

Također upposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, treba uputiti da ne dolaze na posao nego se obrate svom liječniku.

U preporukama se potiče ostanak kod kuće sve djece za koju je to moguće, s obzirom da broj djece može biti takav da se mjere tjelesnog razmaka u tim kolektivima neće moći poštivati.

Tjelesni razmak od najmanje od dva metra u zatvorenom prostoru posebno provode uposlenici u odnosu na druge uposlenike, te se navedeni razmak preporučuje kada je god moguće između uposlenika i djece, s iznimkom izravne njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

U istom zajedničkom prostoru uposlenici održavaju razmak od dva metra, te se sastanci, dogovori i edukacije trebaju odvijati elektronski ili telefonom, a ulazak roditelja u ustanovu treba izbjeći kada je god moguće. U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgajatelj iz iste odgojne grupe.

Tjelesni razmak kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je poticati, ali treba očekivati da će dolaziti do određenih odstupanja.

Preporučuje se formiranje odgojno-obrazovnih skupina djece s manjim brojem uvijek iste djece u skupini i jedan odgajatelj, što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba. Ne preporuča se da djeca predškolske dobi nose maske u vrtiću.

Roditelji imaju obvezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu nego se javljaju telefonom ustanovi i izabranom pedijatru obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

Ako djeca razviju simptome COVID-19 infekcije tijekom boravka u ustanovi, odgajatelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem mogućem roku moraju doći po dijete. Djecu treba poticati da održavaju distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi.

Djecu treba poticati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi te da što češće peru ruke sapunom.

Preporuku za vrtiće možete pogledati OVDJE.

 
index Instagram400x230 youtube