Hercegovina bez novozaraženih, u četvrtak novo ublažavanje mjera

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na današnjoj redovnoj press konferenciji rekao je da u Federaciji BiH u posljednja 24 sata nije bilo pozitivnih slučajeva koronavirusa.

"Do sada je u FBiH testirano 23.309 uzoraka, a virus je potvrđen kod 993 osobe. Hospitalizirano je 35 pacijenata, a jedan je na respiratoru. Imamo pozitivne trendove, a oporavljeno je 637 pacijenata. Trenutno je 321 aktivan pacijent na koronavirus", rekao je Pehar, te dodao kako je i dalje najviše oboljelih u Hercegovačko - neretvanskoj županiji.

Rekao je i da će stožer danas razmatrati o popuštanju mjera koje su ranije navodili, a to su rad ugostiteljskih objekata, vrtića, stomatologa.

"Mi smo u kontaktu sa svima, kolege stomatolozi su svjesni rizika, jer njihova porofesija ima velike rizike obaljajući svoj posao", rekao je Pehar.

Prema našim saznanjima, razmišlja se o mnogim mjerama koje bi stavili van snage, ali one nisu još precizirane.

Ipak, kako saznajemo, vjerovatno će se omogućiti ljetnim terasama da rade.

Također, trebalo bi biti omogućeno okupljanje u hotelskim kapacitetima u većem broju ljudi, vjerovatno do 15 osoba.

Izvjesno je da će se omogućiti rad gradskom i prigradskom prijevozu.

Vjerovatno će doći i do liberalizacije kada je u pitanju kretanje starijih od 65 i mlađih od 18 godina. Kako saznajemo oni će se i dalje moći kretati samo po tri dana u tjednu (stariji ponedjeljkom, srijedom i petkom, a mlađi utorkom, četvrtkom i subotom).

Također, izvjesno je da će stomatolozima biti omogućen rad.

Iako se o prijedlozima raspravlja konstantno, izvjesno je da bi naredbe mogle biti izdate u četvrtak, a mjere bi na snagu stupile 14. svibnja, odnosno sredinom mjeseca.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 11 Svi 2020 15:48
 
index Instagram400x230 youtube