Zaštitne mjere u vrtićima: Djeca će prati ruke svaki sat

Predškolske ustanove u Republici Srpskoj odlukom Republičkog stožera za izvanredne situacije počinju raditi od ponedjeljka.

Tim povodom Institut za javno zdravstvo izdao je uputu za mjere zaštite od koronavirusa u vrtićima i jaslicama prema kojem je prije početka rada neophodno izvršiti čišćenje i dezinfekciju prostora, površina, igračaka i kreveta.

Kako je navedeno u uputi, na ulazu će se svakodnevno vršiti jutarnja trijaža djece vezano za respiratorne simptome bolesti, mjeriti temperatura, te vršiti dezinfekcija ruku i obuće, piše Glas Srpske.

- Djeca s respiratornim simptomima, ili ako netko od članova obitelji ima respiratornu infekciju, neće biti primana u vrtić, do ozdravljenja. Pored toga, na ulazu u vrtić mora stajati kutija s dezinfekcijskim sredstvom označena za dezinfekciju obuće pri ulasku u vrtić, a potrebno je obvezno vršiti dezinfekciju vrata, kvaka, podova i sanitarnih čvorova dva puta dnevno, po potrebi i češće - stoji u uputi Instituta.

Odmah po dolasku djeca će biti razmještena po sobama i grupama, uz maksimalno moguće razrjeđenje smještaja i boravka, sa maksimalno desetoro djece u jednoj grupi. Preoporuka je da se igre i rad s djecom organiziraju u manjim grupama i sa što većim boravkom izvan vrtića, u dvorištu.

- Obvezno je poštivanje mjera fizičke distance roditelja i zaposlenih pri dolasku i odlasku djece, te obvezna uporaba maski i rukavica kod zaposlenih i kod roditelja - kažu u Institutu i dodaju kako je djeci neophodno organizirati pranje ruku svakih sat, a po mogućnosti i češće.

Iz Inicijative privatnih predškolskih ustanova ističu kako većina njihovih članova kreće raditi od ponedjeljka, dok će nekoliko ustanova početi raditi 18. svibnja, odnosno 1. lipnja.

- Trenutno nam je najveći problem što pojedini ne mogu nabaviti beskontaktne toplomjere, jer ih nema u ljekarnama. Što se tiče ostale opreme, tu je sve u redu i osigurane su dovoljne količine - kazala je glasnogovornica Inicijative Kristina Šarac.
Dodala je kako će pored propisanih mjera, vrtići provoditi i svoje posebne mjere prevencije koje se odnose na obveze zaposlenih i roditelja kada je u pitanju dovođenje i poduzimanje djece.

- Ove mjere će se razlikovati od vrtića do vrtića, a bit će usklađene s Planom prevencije koji posjeduje svaka ustanova - kazala je Šarac.

 

 
index Instagram400x230 youtube