Zabrana ulaska u BiH ne odnosi se na zdravstvene djelatnike, vozače, dužnosnike...

Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa zakonom i odlukom Vijeća ministara, kojom se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz ove institucije.

Kako su pojasnili, odluka se ne primjenjuje na:

- zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci,
- osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,
- prekogranične radnike,
- službe i timove Civilne zaštite,
- pripadnike vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Štaba NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,
- strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH,
- vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka,
- posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu,
-državne dužnosnike i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH,
- tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH,
- strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu, izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe obavezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 30. travnja dopunilo je odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koja stupa na snagu danom donošenja.

Ovom odlukom dodatno je propisano da se u članu dodaje nova tačka koja glasi:

"Na državljane susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu."

 

 
index Instagram400x230 youtube