Pogledajte kojih 10 tvrtki u FBiH ima najveći prihod u 2019. godini

Prošla 2019. godina bila je uspješna za većinu najvećih tvrtki u Federaciji BiH, a poredak ukupnom ostvarenom prihodu nije se značajno promijenio u odnosu na godinu ranije.

Portal Klix.ba donosi službene podatke Financijske-informatičke agencije (FIA) koje su danas objavile bonitetne tvrtke LRC i Bisnode.

Na prvom mjestu i dalje je naftni gigant Holdina (1,31 milijarda KM), drugi je trgovački lanac Bingo (1,24 milijarde KM), a treću poziciju drži i dalje Elektroprivreda BiH (1,1 milijarda KM).

Na četvrtom mjestu i ove godine je zenički ArcelorMittal (739 milijuna KM), a to je ujedno i jedina od top 10 tvrtka koja u prošloj godini nije pozitivno poslovala.

Na petoj poziciji je Boreas iz Kreševa (550 milijuna KM), zastupnik Heinekena, Karlovačkog piva, kao i brojnih brendova alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Slijedi još jedna naftna tvrtka – G-Petrol Sarajevo (529 milijuna KM). Dominaciju trgovaca naftom nastavlja Hifa-Oil na osmoj poziciji (519 milijuna KM), slijedi Petrol Oil Company (510 milijuna KM).

Listu deset najvećih tvrtki u Federaciji BiH u prošloj godini zatvaraju dvije tvrtke s većinskim vlasništvom Vlade Federacije BiH – Elektroprivreda HZHB (489 milijuna KM) i BH Telecom (486 milijuna KM).

U odnosu na prošlogodišnji poredak vidljiv je izostanak ugašenog mostarskog Aluminija koji je u 2018. godini zauzimao visoku petu poziciju s prihodom od 540 milijuna KM.

Nova tvrtka u društvu najvećih po ukupnom prihodu je G-Petrol (predstavništvo Gazproma za FBiH) koji je imao nevjerojatan skok prihoda od 176 milijuna KM.

Određen pad prihoda u odnosu na 2018. godinu imaju zenički ArcelorMittal, Hifa-Oil, Petrol Oil Company i BH Telecom.

Iz liste nije teško zaključiti da dominiraju tvrtkekoje se bave trgovinom, posebno one iz sektora naftnih derivata i uslugama. Osim velikih javnih tvrtki za proizvodnju električne energije i zeničkog ArcelorMittala, proizvodni sektor nije zastupljen.

Poslijednja izmjena danaPetak, 01 Svi 2020 21:41
 
index Instagram400x230 youtube