U FBiH ukupno testirano 6.174 osobe, a epidemiolozi obišli i staračke domove u Pazariću, Humu i Ljubuškom

U Federaciji BiH ukupno je testirano 6.174 osobe, a pozitivnih na COVID-19 imamo 588, među kojima je nešto veći broj žena, rekao je na redovnoj konferenciji za medije Davor Pehar, član Federalnog stožera civilne zaštite i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“Najveći broj pozitivnih osoba brojima u Hercegovini ukupno 271, odnosno u HNŽ 202 i u ZHŽ 68. U Čitluku je najveći broj potvrđenih slučajeva 74, Mostaru 66, Sarajevu 52, Tuzli 49 i Širokom Brijegu 48”, dodao je Pehar.

Kako kaže u protekla 24 sata u FBiH je testirano 374 osoba, a potvrđeno je 27 slučajeva.

U FBiH se, kako kaže, na hospitalizaciji nalaze 63 pacijenta, a aktivno je 526 osoba, dok je oporavljenih 38.

“Očekujemo da će rasti broj oporavljenih. Od 24 potvrđenih smrtnih slučajeva u FBiH 11 je žena a 13 muškaraaca. Po dobnoj skupini dvije trećine su preko 65 godina”, kazao je Pehar.

Na pitanje je li osigurano prisustvo zdravstvenih djelatnika u šatorima na graničnim prijelazima od 10. travnja nije obavezna prisutnost na graničnom prijelazu, jer sanitarni inspektori prave popis na granici, a oni koji čekaju karantenu raspoređuju se prema mjestu prebivališta gdje budu prorpaćene u karantenu.

O zdravstvenom stanju štićenika u staračkim domovima, Pehar kaže da osim slučaja doma u kojem su smješteni vjerski službenici u Čitluku do sada se nije desio sličan slučaj.

“Postavili smo cilj da nam u takve ustanove i u bolnice ne uđe virus. Epidemiolozi su u petak obišli ustanove u Pazariću, Humu i Ljubuškom, danas su obišli Bakoviće i Fojnicu. Ustanove u koje su smještene grupe socijalnih slučajeva trebaju osigurati sigurnosti štićenika”, kazao je Pehar.

 
index Instagram400x230 youtube