Vijeće ministara BiH za borbu protiv koronavirusa osigurava 20 milijuna dolara

Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvitak (IBRD) za projekt žurne potpore na pojavu Covida-19 u BiH, vrijedan 20 milijuna američkih dolara.

Kako navodi Vijeće ministara BiH, ovo je novi financijski instrument na hitnoj osnovi koji će omogućiti širok dijapazon potpore, uključujući napore na jačanju praćenja bolesti, poticanje intervencija u javnom zdravstvu i rad s privatnim sektorom na reduciranju utjecaja na ekonomiju.

Riječ je o podršci oblastima koje, između ostalog, uključuju medicinski materijal i opremu, komplete za testiranje, bolničku opremu, gradnju zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, uklanjanje medicinskog otpada, kao i o podršci socijalnim primanjima.

Također, Vijeće ministara dalo je suglasnost za preusmjeravanje sredstava iz državnih programa IPA 2018., IPA 2019. i IPA 2020. za Bosnu i Hercegovinu za potrebe odgovora na Covid-19 i za migrantsku krizu, kako je to predložila Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini.

Direkcija za europske integracije, odnosno državni koordinator za IPA-u II, odmah će obavijestiti Delegaciju EU-a u Bosni i Hercegovini o prihvaćanju predloženih preusmjeravanja IPA-e 2018., 2019. i 2020., kao pomoć za odgovor na Covid-19 te za migrantsku krizu.

Iz IPA 2018. nisu iskorištena dva milijuna eura, koja se mogu preusmjeriti za ugovor s UN-ovom Agencijom za medicinska sredstva i opremu za odgovor na Covid-19, dok će 10 milijuna eura biti preusmjereno za podršku migraciji.

Istovremeno će iz IPA-e 2019. i 2020. biti osigurano 14 milijuna eura za podršku malim i srednjim poduzećima, a oblast trgovine bit će podržana s četiri milijuna eura.

Za 18 milijuna eura bit će povećan iznos za Opći instrument za europske integracije, koji se može koristiti za hitnu podršku za Covid-19.

Na ovaj način omogućava se Bosni i Hercegovini da sredstva budu brzo dostupna za odgovor na epidemiju Covida-19 te za migracije, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 07 Travanj 2020 17:42
 
index Instagram400x230 youtube