Zavod za javno zdravstvo ŽZH: Pridržavajte se mjera koje izdaju epidemiolozi, Stožeri i ostali zdravstveni stručnjaci

Osoblje Zavoda za javno zdravstvo ŽZH posljednji mjesec dana brine za zdravstvenu sigurnost građane izraženije i naglašenije nego regularnim danima.

Pokazali su za Vrisak.info kako izgleda njihov radni dan u vrijeme pandemije koronavirusa dok provode testiranja i uzimaju uzorke zaraženih.

Ovi vrijedni djelatnici provode testiranje na moguću zarazu virusom COVID-19, povezuju rad zdravstvenih ustanova za područje županije te kontinuirano provode mjere higijensko-epidemiološke zaštite i nadzora sa epidemiološkom analizom stanja na području županije. Provode zdravstveno statistička istraživanja o broju zareženih u svrhu praćenja, procjene i analize zdravstvenog stanja stanovništva ŽZH-a.

“U Županiji Zapadnohercegovačkoj testiranje na COVID-19 provodi Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa SKB Mostar te domovima zdravlja. Kada epidemiolog procijeni da je potrebno testirati osobu, uzima se bris nosa i ždrijela, nakon čega se isti transportiraju odjelu za Mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar. Uzimanje briseva se vrši uz veliki oprez zdravstvenih djelatnika te poštujući preporuke i mjere Svjetske zdravstvene organizacije. Testirali smo dosad 151 osobu na koronavirus, od čega ih je 38 pozitivnih”, kazali su za Vrisak.info.

Iako, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, većina ljudi koji boluju od COVID-19 imaju nekompliciranu ili blagu bolest, oko 80%, ostali će zahtjevati intenzivnu njegu, terapiju kisikom te mehaničku ventilaciju. Stoga još jednom iz Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju na važnost pridržavanja svih mjera kriznog stožera, epidemiologa te drugih zdravstvenih stručnjaka.

“Ovom prilikom zahvaljujemo svim zdravstvenim djelatnicima koji daju svoj obol u našoj Zapadnohercegovačkoj županiji te svima koji se pridržavaju naredbi i mjera nadležnih tijela. Veliko hvala Crvenom križu ŽZH na čelu s Viktorom Grbavcem koji su na samom početku pandemije u ŽZH pokazali senzibilitet prema našem Zavodu za javno zdravstvo. Kontakt broj Zavoda za javno zdravstvo ŽZH za građane je dostupan 0-24h”.

 
index Instagram400x230 youtube