Dobre vijesti iz Aluminija: Dioničari prihvatili ponudu Abraham grupe, traži se dogovor s vjerovnicima

Skupština dioničara Aluminij d.d. Mostar prihvatila je danas ponudu MT Abraham grupe o najmu postrojenja mostarske kompanije, saznaje Dnevnik.ba.

Naime, dioničari Aluminija su prihvatili ponudu izraelsko-kineskih investitora koji žele iznajmiti postrojenja Aluminija te postupno na posao vratiti sve radnike kompanije. Za početak je panirana revitalizacija proizvodnje u tvornici Ljevaonica gdje bi trebalo biti zaposleno oko 200 radnika.

Potpisivanje ugovora o najmu postrojenja, tvrde izvori portala Dnevnik.ba, trebalo bi se dogoditi do kraja ovog tjedna.

Ipak, to što je Skupština dioničara Aluminija pristala na ugovor s izraelsko-kineskim konzorcijem ne znači i da su svi problemi riješeni. Naime, nakon što se sam ugovor potpiše, i dalje ostaje problem vjerovnika Aluminija d.d. Mostar koji žele naplatiti svoja potraživanja. Glavni vjerovnici su Reiffeisen banka, Unicredit bank, Razvojna banka FBiH te Elektroprivreda HZHB.

Očekuje se kako neće biti problema pri postizanju dogovora s bankama, no problem će biti postići dogovor s Elektroprivredom HZHB koja ima ogromna potraživanja prema Aluminiju. Procjenjuje se kako dug Aluminija prema EPHZHB premašuje 290 milijuna maraka. Izvor portala Dnevnik.ba smatra kako taj problem može riješiti samo Vlada FBiH.

Inače, proizvodnja se neće pokrenuti potpisom samog ugovora, nego tek kad se postigne dogovor s vjerovnicima, kako je precizirano u članu 12 samog ugovora o najmu. Dakle, nakon što se potpiše ugovor o najmu, onda će predstavnici investitora početi pregovore s vjerovnicima kako bi oni dali suglasnost da neće ništa blokirati te da se krene s proizvodnjom. Rok za dolaskom do tih suglasnosti je dva mjeseca.

Proizvodnja u Aluminiju d.d. Mostar ugašena je prošloga ljeta i od tad traju napori da se proizvodnja u posrnulom hercegovačkom divu nekako revitalizira. Krajem prošle godine izraelska tvrtka MT Abraham je iskazala interes za najmom postrojenja Aluminija s namjerom revitalizacije proizvodnje. Prethodno je bilo ponuđeno nekoliko verzija ugovora koje su bile vraćane na doradu i čini se kako se napokon došlo do rješenje koje zadovoljava sve strane.

 
index Instagram400x230 youtube