Kako do odgode plaćanja kredita od najmanje tri mjeseca?

Istaknuto Kako do odgode plaćanja kredita od najmanje tri mjeseca?

Krizna situacija zbog pojave koronavirusa pogodila je BiH. Zatvorene radnje, ugostiteljski objekti, kafići, prazni parkovi, prave pustoš u gradovima širom države, ali i u novčanicima građana.

Poslodavci uspaničeni zbog novonastale situacije, masovno otpuštaju djelatnike.

Bez prihoda, najteže će živjeti oni koji se „guše“ u kreditima, a prva pomisao nakon otkaza jeste kako vratiti krdite? Stoga je odluka Vlade Federacije o odgodi otplate kredita dočekana sa najviše interesa građana. Moratorij je propisan za sve dužnike koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja izvanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije koronavirusa. No, ovu pogodnost neće imati svi dužnici.

“Pravna lica vrlo selektivno u smislu dakle samo onih pravnih lica koja imaju poteškoća u poslovanju i za koje bi to nešto značilo. Pravna lica koja ispunjavaju svoje obaveze i nemaju problema pri poslovanju, neće biti obuhvaćeni ovom mjerom. Kada su u pitanju fizička lica, največi broj može koristiti ovu opciju. Ako neko ne želi, ne mora to, na primjer ako neko želi nastaviti vraćati rate kredita ili ako je neko pri kraju vraćanja kredita može to nastaviti raditi”,naglasio je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Prije stupanja na snagu ove Odluke, potrebno je ukloniti administrativne poteškoće, koje će prije svega olakšati bankama da provedu svu proceduru, a najbolji način je elektronskim putem. Tri mjeseca je minimum, a u razgovoru sa bankarskim službenicima moguće je dogovoriti moratorij i na više mjeseci.

“Ako fizičko lice vraća neki kredit treba ući u komunikaciju sa osobnim bankarom, da navede da se odnosi na taj kredit situacija čitava i da pokrene pitanje uvođenja moratorija na tri mjeseca. To znači da ne plaća glavnicu i kamatu za naredna tri mjeseca banci. To ne znači da se ta obaveza odgađa nego da se proširuje rok otplate kredita", rakao je Čavalić.

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine već je izdala preporuke svim bankama u Federaciji BiH, koje trebaju pristupiti donošenju Programa općih mjera, a na osnovu kojih će klijentima olakšati servisiranje kreditnih i drugih obaveza prema banci.

"U ponedjeljak odluka treba biti donesena, ali i usuglašena s Agencijom za bankarstvo RS-a. Kada odluka stupi na snagu, ona će se odnositi i na gospodarske subjekte kao i na stanovništvo. Krediti poslovnih subjekata i fizičkih osoba reprogramiraju se za tri mjeseca bez dodatnih obaveza, zateznih kamata i sl.. Po proceduru klijenti se trebaju obratiti svojoj banci i ispuniti zahtjev ili to učiniti elektronskim putem. Zahtjev za reprogramiranje kredita dužnika koji imaju stabilna primanja i depozit u bankama neće biti odobren", priopćili su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

 
index Instagram400x230 youtube