Zbog malverzacija klaonici iz Posušja zabranjen izvoz junetine u Tursku

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je da je zbog određenih malverzacija u dvije klaonice na području Federacije BiH privremeno obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku.

Zbog toga će da će idućeg tjedna biti donesena odluka o daljnjim koracima, javlja BHRT.

- Otkup i klanje nisu zabranjeni, ali je izvoz zato što smo imali informacije o određenim malverzacijama koje se rade i to upravo ispitujemo, pa ćemo vas obavijestiti kada bude završena istraga - rekao je Kalaba.

On je objasnio da je klanje junadi za izvoz mesa u Tursku obavljano u dvije klaonice i da je Ured naredio da se obustavi potpisivanje veterinarskih certifikata, jer su primijetili određene nepravilnosti.

Kalaba je naveo da je riječ o klaonicama “Šišović” iz Rakitna, nedaleko od Posušja i “Bajra” kod Travnika.

- Većinom je riječ o tome da nisu ispoštovali uputstvo koje je izdao Ured o izvozu mesa goveda za Tursku, nisu najavljivali klanja u razdoblju kada je trebalo i imali smo informaciju od raznih udruženja da je došlo do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja i da se to miješa, što upravo ispitujemo - rekao je Kalaba.

On je najavio da će idućeg tjedna imati sastanke, nakon čega će biti odlučeno hoće li će ponovno biti dopušten izvoz ili će se nastaviti s istražnim radnjama.

- Idućeg tjedna će se znati više i donijeti odluka šta će se dalje preduzeti - zaključio je Kalaba.

 

Poslijednja izmjena danaSubota, 07 Ožujak 2020 22:13
 
index Instagram400x230 youtube